Constructie en Context

Constructie en Context

De Ter Apeler architect Jan Sterenberg liet overal in Nederland zijn sporen na en was een van Nederlands vurigste pleitbezorgers van betere en goedkopere woningbouw. Sterenberg staat centraal in de derde tentoonstelling uit de serie Noordelijke Architecten­portretten van Stichting Berlagehuis Usquert. De bezoeker krijgt antwoord op vragen als: wat ís architectuur, wat dóet architectuur en hoe is architectuur te bekijken en te begrijpen?

Wat is er te doen

120 architecten en tekenaars Architectenbureau Sterenberg was niet alleen een begrip in Ter Apel maar genoot ook landelijke bekendheid. In de hoogtijdagen werkten er 120 architecten en tekenaars uit de hele wereld en was het één van de grootste architectenbureaus van Nederland. Het bureau was niet alleen een economische motor voor Ter Apel, de werknemers droegen ook bij tot een goed leefklimaat in het dorp.

Grote woningbouwprojecten Begonnen als ontwerper van ruim opgezette bungalows in Ter Apel, groeide Sterenberg uit tot bouwer van grote woningbouwprojecten, inclusief de stedenbouwkundige planning daarvan. Het bureau profiteerde van de bouwexplosie eind jaren '60. Sterenberg maakte naam met woonwijken in een sobere, functionele architectuur in Emmen (Emmermeer, Angelslo, Emmerhout) en Groningen (Lewenborg), gevolgd door onder meer projecten in Lelystad, Zoetermeer, Zwolle (herinrichting binnenstad) en Den Bosch.

Hoogleraar In zijn werkwijze was Sterenberg zijn tijd ver vooruit. Hij stond open voor de wensen van de toekomstige bewoners. Hij baarde opzien door praatgroepen te organiseren, waaruit bewonerswensen naar voren kwamen die daadwerkelijk in de ontwikkeling van woonwijken werden verwerkt. In 1978 werd Sterenberg hoogleraar seriematige woningbouw aan de T.U. Delft, waar hij zelf ook gestudeerd had.

Deel deze pagina