"De wonderbaarlijke reis van Sint Brandaan", expositie met kunstwerken van Yvonne Struys

"De wonderbaarlijke reis van Sint Brandaan", expositie met kunstwerken van Yvonne Struys

Tot en met 2 juni 2016 is de expositie met kunstwerken van Yvonne Struys te bezichtigen in Klooster Ter Apel met het thema: “De wonderbaarlijke reis van Sint Brandaan”.

Meer info over de expositie

Sint Brandaan

De reis van Sint Brandaan is een eeuwenoud verhaal uit de zesde eeuw. Omstreeks 1150 is het verhaal vanuit het Latijn in een Rijnlands dialect op schrift gesteld door een onbekende dichter.

Brandaan, abt van een groot Iers klooster, leest in een oud boek allerlei dingen die hij niet kan geloven. Geïrriteerd werpt hij het boek in het vuur, maar dan verschijnt een engel die hem opdraagt per schip een reis te ondernemen om de waarheid te achterhalen. Er volgen negen jaren waarin Brandaan en zijn medebroeders de wereldzeeën bevaren. Tijdens de gevaarlijke en avontuurlijke reis vallen ze van de ene verbazing in de andere: een vis met een eiland op de rug, een aards paradijs, de verrader Judas die af en toe verlichting krijgt van de helse pijnen die hij moet ondergaan… Brandaan raakt er stilaan van doordrongen dat Gods schepping in het geheel niet te doorgronden is en dat Hij sneller bereid is tot genade dan men ooit zou kunnen bevroeden. Als na negen jaar blijkt dat het logboek waarin de avonturen werden opgetekend, reeds volledig is gevuld, laat Brandaan zijn schip terugkeren naar Ierland. Hij draagt het boek op aan God en sterft kort nadien. Het is de aartsengel Michael die zijn ziel komt ophalen: een uitzonderlijke eer voor een uitzonderlijke heilige.

 

Yvonne Struys

Beeldend kunstenaar Yvonne Struys maakt op de meest uiteenlopende plekken, in onverwachte situaties en in soms barre omstandigheden, haar zoektochten. Zij kiest haar reisdoelen bewust, maar of zij nu naar het hoge Noorden trekt of een reis onderneemt in de geest, zij laat zich steeds weer verrassen door haar ontdekkingen. Graag volgt ze de oude paden uit de geschiedenis en luistert naar de mythen en volksverhalen.

De reisverhalen van Sint Brandaan  inspireerde Struys tot het maken van bijzondere kunstwerken, die momenteel te bezichtigen zijn in Galerie I en II in Klooster Ter Apel.

Locatie: Galerie I en Galerie II, Klooster Ter Apel, Boslaan 3-5, 9561 LH Ter Apel
Informatie: http://www.kloosterterapel.nl; www.struys.nl

Deel deze pagina