Expositie ‘‘De Psalmen, een vertaling in kleur” door Aafke Holman

Expositie ‘‘De Psalmen, een vertaling in kleur” door Aafke Holman

Van 9 maart t/m 13 mei 2018 er in Museum Klooster Ter Apel een expositie te zien met kunstwerken van Aafke Holman, gebaseerd op de Psalmen.

Wat is er te doen

De Psalmen

In de Psalmen kunnen we lezen over de diepste gevoelens van mensen. De teksten kunnen inspireren, troosten en spirituele gevoelens oproepen. Aafke Holman liet zich door alle honderdvijftig psalmen inspireren en vertaalde ze in kleurige aquarellen. Een deel van deze aquarellen is te zien in de expositie in Museum Klooster Ter Apel.

Aafke Holman over de Psalmen:

“ Als kunstenaar wilde ik een langdurig project beginnen in aquarel techniek. Na enig nadenken kwamen al snel de Psalmen in beeld, omdat het hier over de diepste gevoelens van mensen gaat. Zij zijn voor mensen van alle tijden, met alle gebeurtenissen die in een mensenleven plaats vinden. Over vreugde en verdriet, over leven en dood, over alles wat een mens kan meemaken. Voor mij gaat het ook over hemel en aarde, wat niet alleen mij bezighoudt.

Het zijn 150 (of meer) liederen, gedichten en gebeden van het voor mij meest geliefde boek uit het Oude Testament. De Psalmen worden gebeden, gezongen,

gelezen en gespeeld. Zij zijn  door mij vertaald in k l e u r. Soms de hele psalm,

dan weer één of meerdere verzen. Dat hangt af van wat de psalm aan gedachten

en gevoelens bij mij opriep, zowel in kleur als in woord.”

Aafke Holman (Emmen, 1930) is beeldend kunstenaar en vanaf 1990 galeriehouder te Burum. Haar werk is vele malen geëxposeerd.

Boek

Alle prachtige aquarellen zijn samengevoegd in een full colour kunstboek: De Psalmen, een vertaling in kleur, ( Uitgeverij Jongbloed, Heerenveen) waarin op iedere rechterpagina een aquarel is afgebeeld. Op iedere linkerpagina is de psalm of een psalmgedeelte uit De Nieuwe Bijbelvertaling opgenomen die samen met schetsen van het uiteindelijke werk en eigen opmerkingen van de kunstenaar het boek tot een prachtig geheel maken. Het boek is te koop gedurende de expositie.

Meer info

Opening

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 9 maart in de Lekenkerk van Museum Klooster Ter Apel aanvang 15.00 uur, inloop vanaf 14.45 uur.
Kunstenares Aafke Holman zal bij de opening een inleiding geven over haar werk.
Met een muzikale bijdrage op piano van Tomas Kloosterman.

Datum expositie: 9 maart t/m 13 mei 2018
Locatie: Galerie II en overloop in Museum Klooster Ter Apel, Boslaan 3-5, 9561 LH Ter Apel
Informatie: http://www.kloosterterapel.nl

Deel deze pagina