Expositie ‘Witte Olifanten VI’ door Tilmann Meyer-Faje

Expositie ‘Witte Olifanten VI’ door Tilmann Meyer-Faje

Vanaf 16 juni zal in SHC de oude Stelmakerij in Sellingen werk te zien zijn van de Amsterdamse kunstenaar Tilmann Meyer-Faje. Onder de titel Waar eindigt het? toont hij een installatie van zijn keramische sculpturen.

De expositie in Sellingen is de 6de editie van de reeks solotentoonstellingen voor keramische kunst, die plaatsvindt onder de naam Witte Olifanten. Deze naam verwijst in overdrachtelijke zin naar iets zeldzaams, iets moois en kostbaars, te duur om te onderhouden, te kostbaar om weg te doen.

 

Meyer-Faje ontwerpt zijn eigen productieprocessen en bouwt zijn beelden op uit in serie geproduceerde onderdelen die hij samenvoegt. Hij richt zich niet op perfectie, maar juist op vervormingen die gedurende het maakproces ontstaan. Het uiterlijk van de beelden wordt bepaald door de materiaaleigenschappen van de klei, zoals vormen die bezwijken onder invloed van gewicht en de scheuren die ontstaan door het drogen en bakken. De kunstenaar laat hiermee zijn fascinatie voor falende, industriële processen zien. In SHC de oude Stelmakerij zullen behalve de installatie enkele videowerken van Meyer-Faje te zien zijn.

Het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden toont tot 27 oktober 2019 eveneens werk van Tilmann Meyer-Faje. Onder de titel ‘Volle kracht vooruit’ is hier een vloot keramische schepen van de kunstenaar te zien. ( www.princessehof.nl )