Lezing "Medicinale wilde planten: zegen of zorg?" in Museum Klooster Ter Apel

Lezing "Medicinale wilde planten: zegen of zorg?" in Museum Klooster Ter Apel

In het kader van de tentoonstelling “Werken in kloosters: de kruidentuin”, geeft Ben Westerink op zondag 25 augustus 2019 een lezing van 13.30 tot 15.30 uur in Museum Klooster Ter Apel.

Ben Westerink, groot liefhebber van wilde planten, natuurgids en publicist over natuur en landschap, heeft zich beroepshalve zo’n kleine veertig jaar bezig gehouden met de opleiding van apothekers en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen die op de hersenen aangrijpen. De lezing is voor de spreker een ontmoeting tussen zijn vrije tijdsbesteding en zijn beroep. Hij gaat op zoek naar de betekenis van wilde planten voor de ontwikkeling van medicijnen. Vele culturen houden zich al eeuwenlang bezig met het medicinaal gebruik van wilde planten. Maar wat vinden wij hier van terug in onze huidige apotheek? Liggen er ook mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen die iets toevoegen aan ons huidige arsenaal? Buiten de officiële geneeskunde wordt veel gebruik gemaakt van het gebruik van producten die direct uit plantenmateriaal zijn bereid. Er wordt voor deze producten veel reclame gemaakt waarbij de natuurlijke afkomst steeds als aanbeveling dient. Maar hoe werkzaam zijn deze preparaten eigenlijk? Tenslotte zal worden stilgestaan bij de bijwerkingen van preparaten van plantaardige afkomst. Het gebruik van deze preparaten blijkt onze samenleving behoorlijk te ontwrichten.

Kosten: € 10,00 p.p. (inclusief entree, lezing en consumptie). Museumkaart niet geldig. Voor en na de lezing is er gelegenheid om het museum en de exposities te bezichtigen.

Informatie: https://www.kloosterterapel.nl/nl/expositie-werkeninkloosters-dekruidentuin,; https://www.kloosterterapel.nl/nl/expositie-werkeninkloosters-dekruidentuin#lezing