Middeleeuws Ter Apel

Middeleeuws Ter Apel

Het grootste en meest authentieke vijftiende-eeuwse middeleeuwse evenement van Nederland. Met het prachtige middeleeuwse Kruisherenklooster als achtergrond wordt u teruggevoerd in de tijd. Het leven in de middeleeuwen in al zijn facetten wordt u getoond.

Beleef de middeleeuwen tijdens Middeleeuws Ter Apel

Beleef de middeleeuwen tijdens Middeleeuws Ter Apel

Een bezoek aan het evenement Middeleeuws Ter Apel is als een bezoek aan een middeleeuwse jaarmarkt. Net als in het jaar 1465 hebben groepen reizigers, veelal soldaten/huurlingen maar ook marktkooplui, ambachtslieden en muzikanten, hun kampementen opgeslagen rond het Klooster. Ze zijn gekomen voor het traditionele jaarfeest. Op een jaarmarkt werd niet alleen handel gedreven, maar ook feest gevierd én schermutselingen beslecht op het slagveld. Spannende tijden, die u nu zelf kunt beleven!

Het thema van Middeleeuws Ter Apel 2018 is ‘Heerlijkheid Westerwolde verbeeld’ en haakt aan bij de vorming van de nieuwe gemeente Westerwolde in 2018. Kom ontdekken hoe de Westerwolders toen leefden én hoe zij hun tijd ver vooruit waren!

Het leven in Westerwolde in de middeleeuwen

De middeleeuwen waren harde, ruwe tijden. Maar toch hadden de middeleeuwen ook iets waar wij in deze drukke tijden soms zo naar kunnen verlangen: een leven dicht bij de natuur en meer tijd voor het gezin. Daarbij hadden de mensen in de middeleeuwen een veel kleinere ecologische voetafdruk en maakten ze gebruik van lokale, natuurlijke producten; voor hun voedsel, kleding én voor het bouwen van hun huis. Ze waren hun tijd ver vooruit… die Middeleeuwers!

Tijdens Middeleeuws Ter Apel 2018 nemen wij u mee naar het leven in de tijd van Heerlijkheid Westerwolde. De spieker*, naast het klooster, doet dienst als boerenhofstede. Daar beeldt een gezin het boerenleven in de middeleeuwen uit. Ontdek hoe zij samen met de andere mensen die werkzaam waren op de boerderij een klein dorp vormden en leefden met de seizoenen en wat de natuur te bieden had.

Natuurlijk hadden ze op de boerderij ook dieren.  Ook bij onze boerderij zullen verschillende dieren zijn en kunt u zien hoe de Westerwolders dierlijke producten zoals wol verwerkten tot kleding. Deze mensen leefden op deze manier bijna helemaal zelfvoorzienend, een doel wat steeds meer mensen ook tegenwoordig weer na willen streven! Kom, en laat u inspireren door de eenvoudige manier van leven in de middeleeuwen!

Programmaoverzicht 2018

Als bezoeker van Middeleeuws Ter Apel struint u over de middeleeuwse jaarmarkt en door de kampementen. Er is van alles te ontdekken en te beleven. Van de bijzondere kleding van de deelnemers tot de vrolijke middeleeuwse muziek en demonstraties van oude ambachten. Snuffel tussen de middeleeuwse koopwaar, proef van de middeleeuwse hapjes en geniet van de spannende shows en demonstraties. Voor kinderen zijn er speciale kinderspelen en een ‘kidsbattle’. En mis de spectaculaire vuurshow op zaterdagavond niet!
Voor het uitgebreide programma ga je naar: https://middeleeuwsterapel.nl/programma/

Middeleeuws Ter Apel voor kinderen

Waarom dragen jullie zulke rare schoenen!” of “Hebben jullie ook een echt huis?” zijn zomaar een paar vragen die kinderen regelmatig stellen op Middeleeuws Ter Apel. Een bezoek aan ons evenement is niet alleen heel leuk, maar ook heel spannend en leerzaam. Ontdek samen van alles over de geschiedenis, moedig de ridders aan tijdens de veldslagen en doe mee aan de middeleeuws spelletjes!

Middeleeuws banket

Tijdens Middeleeuws Ter Apel is het op zaterdag feest! De oogsten zijn goed gelukt en dat willen de boeren en boerinnen met u delen. Schuif aan en laat uw kroes vullen met bier, dan zorgt Middeleeuws Cateraar Het Houten Hert voor een feestmaal zoals dat in de middeleeuwen te vinden was op een boerenerf. De gastvrouw neemt u mee met levendige verhalen en een smaakvol samenzijn.

Het heerlicke menu

  • We starten met een kruidige linzensoep met groente van het land, brood en boter.
  • Na de soep mag u de nap opnieuw komen vullen bij de koks met geroosterd vlees, knollenstamppot, frisse salade, hartige taart (vega), en lekkere sauzen.
  • De maaltijd sluiten we feestelijk af met een glaasje hypocras en wafeltjes met zoete vruchtencompote.

Kijk voor het uitgebreide menu en reservering op: https://middeleeuwsterapel.nl/programma/middeleeuws-banket/

Overnachten in Ter Apel

Wilt u het hele weekend genieten van Middeleeuws Ter Apel? Boek dan een overnachting in de buurt!

Hotel: 


B&B:


Camping:

 

Groepsaccommodatie:

  • Westerweelde
  • De Bosrand

 

Vakantiehuisjes:

  • Kloosteroord
  • De Tuinkamer
  • de Wiltskamp
  • De TAK

Deel deze pagina