Middeleeuws Ter Apel

Middeleeuws Ter Apel

Het grootste en meest authentieke vijftiende-eeuwse middeleeuwse evenement van Nederland. Met het prachtige middeleeuwse Kruisherenklooster als achtergrond wordt u teruggevoerd in de tijd. Het leven in de middeleeuwen in al zijn facetten wordt u getoond.

Beleef de middeleeuwen tijdens Middeleeuws Ter Apel
Een bezoek aan het evenement Middeleeuws Ter Apel is als een bezoek aan een middeleeuwse jaarmarkt. Net als in het jaar 1465 hebben groepen reizigers, veelal soldaten/huurlingen maar ook marktkooplui, ambachtslieden en muzikanten, hun kampementen opgeslagen rond het Klooster. Ze zijn gekomen voor het traditionele jaarfeest. Op een jaarmarkt werd niet alleen handel gedreven, maar ook feest gevierd én schermutselingen beslecht op het slagveld. Spannende tijden, die u nu zelf kunt beleven! Het thema van Middeleeuws Ter Apel 2019 is nog niet bekend.

Thema 2019
Middeleeuws Ter Apel bestaat 25 jaar en het thema van deze jubileumeditie is dan ook Feest! Trouwerij

Programma 2019
Het gehele weekend zijn er superleuke activiteiten, toffe workshops en interessante lezingen te bezoeken op Middeleeuws Ter Apel. Soms zijn er meerdere activiteiten op één tijdstip – let dan goed op de locatie. Gedurende het weekend zijn er ook activiteiten die doorlopend te zien of te doen zijn. Op zaterdagavond is er een spectaculair avondprogramma tot 24.00 uur.

Het leven in Westerwolde in de middeleeuwen
De middeleeuwen waren harde, ruwe tijden. Maar toch hadden de middeleeuwen ook iets waar wij in deze drukke tijden soms zo naar kunnen verlangen: een leven dicht bij de natuur en meer tijd voor het gezin. Daarbij hadden de mensen in de middeleeuwen een veel kleinere ecologische voetafdruk en maakten ze gebruik van lokale, natuurlijke producten; voor hun voedsel, kleding én voor het bouwen van hun huis. Ze waren hun tijd ver vooruit die Middeleeuwers!

Middeleeuws Ter Apel voor kinderen
Waarom dragen jullie zulke rare schoenen! Hebben jullie ook een echt huis? zijn zomaar een paar vragen die kinderen regelmatig stellen op Middeleeuws Ter Apel. Een bezoek aan ons evenement is niet alleen heel leuk, maar ook heel spannend en leerzaam. Ontdek samen van alles over de geschiedenis, moedig de ridders aan tijdens de veldslagen en doe mee aan de middeleeuws spelletjes!

Middeleeuws banket
Tijdens Middeleeuws Ter Apel is het op zaterdag feest! De oogsten zijn goed gelukt en dat willen de boeren en boerinnen met u delen. Schuif aan en laat uw kroes vullen met bier, dan zorgt Middeleeuws Cateraar Het Houten Hert voor een feestmaal zoals dat in de middeleeuwen te vinden was op een boerenerf. De gastvrouw neemt u mee met levendige verhalen en een smaakvol samenzijn. Het heerlicke menu: we starten met een kruidige linzensoep met groente van het land, brood en boter. Na de soep mag u de nap opnieuw komen vullen bij de koks met geroosterd vlees, knollenstamppot, frisse salade, hartige taart (vega), en lekkere sauzen. De maaltijd sluiten we feestelijk af met een glaasje hypocras en wafeltjes met zoete vruchtencompote.