MISSIE OP WIELEN

MISSIE OP WIELEN

Beleef de jaren '30 door samen met Samuel een spannende ontdekkingsreis te maken langs de historische spoorlijnen van Oost-Groningen!
‘Uniek evenement brengt gezinnen en gemeenten samen’

Alle opbrengsten van dit evenement gaan naar de Museumspoorlijn STAR. Hieronder is een video te vinden met een korte impressie (creatie). Verderop wordt Missie op Wielen toegelicht.

Beleef de jaren ’30 met Samuel tijdens een spannende ontdekkingsreis langs de historische spoorlijnen van Oost-Groningen. Tijdens Vaderdag op 17 juni 2018 vindt er een éénmalig evenement plaats: ‘Missie op Wielen’. Samen met het gezin wordt het verhaal van Samuel, een jongen die in de jaren ’30 in Oost-Groningen leefde, opnieuw beleefd. Missie op Wielen wordt georganiseerd door Mascha Kraaijenhagen, Wouter Katerborg, Arno Slim, Kjel de Vries en Joey Steenvoorden, vijf studenten van de Hanzehogeschool Groningen die, in samenwerking met de gemeenten Westerwolde, Stadskanaal, Veendam en Oldambt, verbroedering willen creëren tussen de gemeenten. “Met alles wat er gebeurd is qua samenvoeging van de nieuwe gemeenten, vonden wij het tijd voor een grensoverschrijdend evenement wat Oost-Groningen mooi op de kaart zet,” aldus Katerborg, projectleider van Missie op Wielen.

Tijdens dit evenement wordt er in de auto een mooie route gevolgd langs de oude spoorlijnen van Ol’ Graitje en de STAR. Het evenement begint om 10.00 uur in het Veenkoloniaal museum in Veendam. Hier wordt het verhaal ingeluid, om vervolgens te beginnen met de route. Tijdens deze route worden de mooiste historische locaties van Oost-Groningen bezocht, waaronder de Oude Remise in Bad Nieuweschans, het klooster in Ter Apel en de Museumspoorlijn van de STAR in Stadskanaal. Op elke locatie is een spannende, leuke of leerzame activiteit te beleven en er is voor ieder wat wils. Bij elke activiteit is Samuel aanwezig en vertelt hij zijn verhaal. Wanneer er deel wordt genomen aan de activiteit kunnen de kinderen een treinkaartje verdienen. Na afloop, bij het inleveren van alle kaartjes, staat er een beloning te wachten op de eindlocatie bij Steakhouse Amigo Ranch in Veendam.

Het motto van Missie op Wielen luidt: Nait soezen moar broezen. “Het gaat er om dat mensen even al het werk opzij zetten en focussen op het belangrijke, hun gezin. Daar past geen beter motto bij dan: Geen woorden maar daden.”

Wat is er te doen

Veenkoloniaal Museum - Veendam

Aankomst en startlocatie. We kunnen mogelijk gebruikmaken van het gedeelte van het nagebouwde winkelstraatje. Ons fictieve jongetje Samuel is hier een jaar of 10 a 12. Het verhaal begint dan ook hier en het straatje leent zich voor een verteller en het idee is om hier wat oud-Groningse producten te laten proeven, zoals oude snoepjes of anderzijds iets kleins. 

Locloods 1877 - Bad Nieuweschans

De tweede locatie op de route. Een consortium aan bedrijven wil op deze locatie het verwerkingsproces van graansoorten terugbrengen naar de gemeente Oldambt. Idee is om hier iemand te laten vertellen over het productieproces van graan en de producten die ermee gemaakt worden en wat het belang van de regio was (en weer kan worden). Daar kan mogelijk ook een demonstratie in worden gegeven en er wordt geïnformeerd of het mogelijk is om een bakker wat te laten bereiden. Daarnaast wordt er contact gezocht met dansverenigingen op dit moment die in lijn van het verhaal een korte dans kunnen laten zien.

Museum Klooster - Ter Apel

De vierde locatie, welke mogelijk na de schoppenfabriek zou kunnen (qua route in ieder geval). We willen graag buiten (bij goed weer) een toneelstuk laten zien en Middeleeuws Ter Apel te vragen in een figurantenrol om de beleving te versterken van locatie en verhaal. 

STAR (ervoor/ernaast) - Stadskanaal

We hebben vanuit de STAR contactgegevens gekregen van oud-stationspersoneel welke wij gaan benaderen met het verzoek iets over zijn (werk)ervaring te vertellen. We zullen het hier kleiner proberen te houden om niet de gelijktijdige donateursdag van de STAR te verstoren. Missie op Wielen heeft na overleg besloten alle eventuele opbrengsten van het evenement te doneren aan de STAR.

Programma

Veenkoloniaal Museum (Veendam) - 9:30-11:00
Invulling: Verteller/zanger en ontvangst

Locloods 1877 - (Bad Nieuweschans) - 10:30-12:00
Invulling: Dansgroep Randoe treedt op + verteller 

Schoppenfabriek (Vlagtwedde) - 12:30-14:00
Invulling: Rondkijken fabriek + Acteur/verteller

Het Klooster (Ter Apel) - 12:30-14:00
Invulling: Oud-Hollandse spelletjes + verteller (contacten lopen met Middeleeuws Ter Apel)

Museumspoorlijn STAR (Stadskanaal) - 15:00-16:30
Invulling: Verteller + Auth&Tiek als interactief theater

Deel deze pagina