Open Monumentendag in de gemeente Stadskanaal

Open Monumentendag in de gemeente Stadskanaal

De landelijke BankGiro Loterij Open Monumentendag 2017 is dit jaar in het weekend van 9 en 10 september. Ook in de gemeente Stadskanaal heeft het Comité Open Monumentendag, dat werkt vanuit het Streekhistorisch Centrum (SHC), allerlei activiteiten georganiseerd. Deze concentreren zich in en rond de Semsstraatkerk, het oudste monument van Stadskanaal.

Wat is er te doen

Fietstocht

Bezoekers zijn op beide dagen welkom in de van oorsprong Hervormde kerk aan de Semsstraat . De kerk vormt het startpunt voor een fietspuzzeltocht door de omgeving, die langs nog meer monumenten zal lopen waaronder enkele sluizen. De route is met behulp van de in de kerk verkrijgbare routebeschrijving op eigen gelegenheid te fietsen en wie na afloop met de goede antwoorden op de vragen terugkeert, krijgt een passend aandenken.

Lezing en expositie

Op zowel zaterdag als zondag houdt Bert Roossien, historicus van het SHC, in de kerk een lezing met dia’s over de ontwikkeling van Stadskanaal. Deze lezing begint om 14.00 uur.

Verder is er in de kerk een fototentoonstelling uit het archief van het SHC ingericht met het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’, het landelijke thema van Open Monumentendag dit jaar, en worden er buiten de lezing van Bert om, doorlopend beelden van Stadskanaal-Noord in de kerkzaal geprojecteerd.

De Stichting Vrienden van de Semsstraatkerk geeft bovendien uitleg over de renovatie van de kerk en stelt haar kerkelijke schatten tentoon.

Openingstijden:
Zaterdag 9 september van 10.30 – 17.00 uur met lezing om 14.00 uur,
Zondag 10 september van 13.30-17.00 uur met lezing om 14.00 uur.

Start fietstocht, tentoonstelling en diapresentatie doorlopend.
De toegang tot alle activiteiten is gratis!
Voor meer informatie: Streekhistorisch Centrum: 0599-612649

Deel deze pagina