Spookvertelling bij de kolk in Oudeschans.

Spookvertelling bij de kolk in Oudeschans.

Spookt het bij de kolk van Oudeschans? Sinds er deze zomer een enorme schoen (maat 56) is opgedregd, gaat het gerucht dat er een geest rondwaart van een reusachtige sluiswachter  die in de kolk zou zijn verdronken. Aanleiding voor een spookvertelling bij de kolk. Wie durft, kan erbij zijn op zondagavond 18 november.

Wat is er te doen

HUIVEREN BIJ DE KOLK IN OUDESCHANS

 

Het begon allemaal met het kolkenproject van natuurorganisatie IVN om de kleine meertjes die zijn ontstaan na een overstroming van De Dollard, weer zichtbaar te maken in het Groninger landschap. Ze werden leeg gedregd, opgeknapt en onderzocht. Ook in Oudeschans werd het slib bestudeerd, door de Stichting Archeologie en Monument, onder leiding van archeoloog Ko Lenting. Er kwam van alles aan het licht: van kogels tot tabaksdozen. En een reusachtige schoen met herenmaat 56.

Er doken meteen geruchten op over geesten bij de kolk. Niet verwonderlijk, want kolken zijn altijd omgeven door mythische volksverhalen: koetsen die er met paard en al in zijn verdwenen, koetslampen die nog worden gezien, stemmen die nog worden gehoord. Het inspireerde scenarioschrijfster Els Buseman tot een verhaal over de eerste sluiswachter van Oudeschans, die in 1593 na een onbeantwoorde liefde, in de kolk is verdwenen. Sindsdien zou het er spoken.

Het verhaal wordt zondagavond twee keer bij de kolk voorgelezen, om 17.30 en 20.00 uur. Of er geesten verschijnen, valt niet te voorspellen. Wel dat het een huiveringwekkende belevenis is. Wel even aanmelden, want er is beperkt plaats. deraad@dds.nl

Gebeurtenis: spookvertelling bij de kolk in Oudeschans.  
Wanneer: zondag 18 november.
Aanvang: 17.30 uur èn 20.00 uur.
Reserveren gewenst, i.v.m. beperkt aantal plaatsen.
Entree: 5 euro, inclusief warme drank.
Contactpersoon: Dineke Smid.  E-mail: deraad@dds.nl 

Deel deze pagina