The Spine 2.0, Deens design project in de Kanunnikenkerk

The Spine 2.0, Deens design project in de Kanunnikenkerk

Aarhus

Zeventien jaar nadat de Deense architecten Johannes Exner en Finn Larsen van Aarhus School of Architecture, naar Ter Apel kwamen om de prachtige westvleugel van het Klooster Ter Apel te bouwen, zijn de Denen terug. Deense studenten van Aarhus hebben de afgelopen week een bijzonder kunstwerk gebouwd in de 552-jarige Kanunnikenkerk: The Spine 2.0.

Wat is er te doen

The Spine 2.0

“The Spine” lijkt een skelet van een prehistorisch dier, maar is het resultaat van verschillende experimenten met moderne ontwerpmethoden om de geschiedenis van het eeuwenoude ambacht van rietdekker te gebruiken als inspiratiebron voor de transformatie van analoge naar digitale ontwerp- en bouwprocessen. Een proeve van bekwaamheid van een nieuwe generatie Deense architecten, die door de Aarhus School of Architecture werden uitgedaagd om digitale methoden en gereedschappen te ontwerpen waarmee het traditionele, eeuwenoude ambacht van de rietdekker volledig kon worden getransformeerd tot een digitaal aangestuurd en uitgevoerd productieproces. Moderne ambachtslieden dus, die met hun 21st century skills de geschiedenis hebben gebruikt als inspiratiebron en katalysator voor de toekomst van de bouwwereld. Het Klooster Ter Apel biedt een unieke omgeving voor het verbinden van eeuwenoude ontwerpprincipes en bouwmethoden met de meest moderne bouwtechnieken, bouwmaterialen en robotica.

In 2016 maakten de studenten de eerste Spine, voor de internationale designweek in Milaan. De Spine 2.0 werd speciaal gemaakt voor Klooster Ter Apel en heeft een zwarte kleur gekregen.

De Expositie is een samenwerkingsverband tussen Klooster Ter Apel, Aarhus School of Architecture, Adema Architecten en Novariet.

Meer info

Data: 28 januari t/m 8 maart 2017
Locatie: Klooster Ter Apel, Boslaan 3-5, 9561 LH Ter Apel
Informatie: http://www.kloosterterapel.nl/nl/expositie-thespine

Deel deze pagina