Volksverhalenmiddag

Volksverhalenmiddag

Op zondag 8 oktober staat het Streekhistorisch Centrum in het teken van volksvertellingen. In het kader van de tournee van Spinbarg, een schip vol verhalen, haken in Stadskanaal allerlei instellingen bij het thema Griezelige Groningse Geschiedenis aan. In het SHC vertelt Harm van der Veen verhalen uit het veengebied. Na de pauze gaat Harm Jan Riksen verder met Zweedse vertellingen.

Wat is er te doen

De duivel en zijn moer

Schrijver en oud-onderwijzer Harm van der Veen uit Veendam brengt in november een nieuw, door Geert Schreuder geïllustreerd boek uit onder de titel De Duivel en zijn Moer.  Hierin worden verhalen uit het Bourtanger moeras herverteld: ‘Voordat de turfgraver zijn schop in de moerassige veensmurrie stak en de woestenij bewoonbaar maakte, werd het door eerzame burgers zo veel mogelijk gemeden. Het ‘moer’ was een duivelsland, waar heksen rondvlogen, witte wieven over plas en dras zweefden, reuzen de spaarzame reizigers belaagden, hiplichten als dode zielen in het nachtelijk duister hun macabere dansen uitvoerden en aulken en nachtmerries als lugubere spookverschijnselen mens en dier bedreigden’. Over deze duistere wereld zal Harm van der Veen vanmiddag een tipje van de sluier oplichten.

Van Gronings naar Zweeds

Harm Jan Riksen zal vervolgens ingaan op typisch Zweedse volksverhalen, sprookjes en legenden. Wat zijn overeenkomsten en verschillen met de Nederlandse en is dat te verklaren? Hij zal daarbij ook verhalen vertellen en die illustreren aan de hand van de prachtige afbeeldingen van trollen, feeën en kabouters uit het Zweedse boek ‘De sprookjeswereld’ van John Bauer (1882-1918).

Meer info

Reserveren voor deze bijeenkomst kan telefonisch (maar niet op zaterdag) of per mail op 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl.

De voorstelling begint om 14.30 uur, de entree bedraagt € 4,00. Donateurs van het Streekhistorisch Centrum betalen € 2,50 op vertoon van hun donateurspas.

Deel deze pagina