Fietsroute 1: Vlinderroute (46 km)

Onstwedder kerk: De Juffertoren

Aan de Juffertoren in Onstwedde is een legende verbonden. Drie rijke zusters besloten na een leven van samen feesten en dansen, hun leven te beteren. Ze besloten ieder hun eigen weg te gaan en op de plek van aankomst een toren ter ere van God te bouwen. De torens moesten precies gelijk zijn en werden gebouwd in Holwierde, Schildwolde en Onstwedde.

De toren van Holwierde is inmiddels verdwenen.

De Juffertoren lijkt scheef te staan, maar uit metingen blijkt dat de toren recht in het lood staat. De legende verhaalt dat de bouwmeester en de juffer ruzie kregen en de bouwmeester uit wraak een gedraaide spits bouwde.

Juffertoren, onstwedde, westerwolde, fietsroute Juffertoren in Onstwedde
Smeerling, onstwedde, vlinderroute, fietsroute, westerwolde Dorpsgezicht Smeerling

Smeerling

Smeerling is een essenzwermdorp, het is ontstaan uit een ander dorp, namelijk Onstwedde omdat de essen van dat dorp niet voldoende voedsel meer opleverden.

Een verhoging van het terrein aan de westzijde van Smeerling, pal aan de zuidzijde van de N365, wordt de Galberg of op zijn Gronings Galbaarg genoemd. Hier heeft in de middeleeuwen een galg gestaan, waaraan veroordeelden worden opgehangen. Deze galg lag vlakbij een belangrijke doorgaande weg om voorbijgangers eraan te herinneren de rechte weg niet verlaten. In deze zelfde verhoging zijn restanten van een urnenveld gevonden. Anno 2004 is deze heuvel een extensieve akker in eigendom van Natuurmonumenten.

Ten zuiden van Smeerling is in het dal van de Ruiten-Aa een oude ko voorde met een aangelegde bedding van veldkeien aangetroffen.

De jachtrechten van Smeerling worden nog steeds verhuurd door de boerrichters, een organisatie die stamt uit de tijd dat de marken nog functioneerden.


Gasterij Natuurlijk Smeerling

Gasterij Natuurlijk Smeerling is gevestigd in één van de acht gerestaureerde Westerwoldse boerderijen, die tezamen de status hebben van beschermd dorpsgezicht Smeerling. In Gasterij Natuurlijk Smeerling bevindt zich een glazen ruimte.

Over de glazen ruimte ligt een soort loopbrug, zodat men zicht heeft op de dakconstructie van de schuur die in 1867 gebouwd is tegen het woonhuis uit 1742. De charme van de oude boerderij is perfect bewaard gebleven en gecombineerd met het comfort van de huidige tijd.

Voor kinderen is het heerlijk vertoeven bij Gasterij Natuurlijk Smeerling. We zijn bezig met het ontwikkelen van een speelplaats met natuurlijke speelmaterialen.

De parkeermogelijkheden zijn ruim voldoende en het parkeren is gratis. Met het openbaar vervoer is de locatie goed te bereiken en er is een fietsenstalling.

Smeerling, Gasterij, eten, drinken, westerwolde, fietsen, fietsroute Gasterij Natuurlijk Smeerling

De Vlinderroute

47,95 km

 

Deel deze pagina