Fietsroute 10: Stadskanaal - Ter Apel - Stadskanaal (49km)

Geschiedenis van Stadskanaal

Het Stadskanaal; met de hand gegraven

In 1765 nemen de burgemeester en de raad van de stad Groningen het besluit om het Stadskanaal te graven van Bareveld tot Ter Apel. De naam betekent dus letterlijk "kanaal van de Stad (Groningen)". Zo wilden zij de ontginning van het hoogveen van het Bourtangermoeras bevorderen. Het kanaal werd in 1856 voltooid. Het is hoofdzakelijk door Groningse en Duitse arbeiders met de schop gegraven. De aanleg van het Stadskanaal is van essentieel belang geweest voor de vervening en het in cultuur brengen van Zuid-oost Groningen en Noord-oost Drenthe. 

Het Stadskanaal loopt vanaf Bareveld in zuidoostelijke richting. Die richting heeft te maken met de natuurlijke afloop van de bodem, maar ook met de provinciegrens Groningen - Drenthe. Meer weten over Stadskanaal.

Ter Apel

Ter Apel ligt op de grens van Groningen, Drenthe en Duitsland, in het uiterste zuidoosten van de provincie Groningen op een beboste zandrug.  Het dorp Ter Apel is ontstaan bij een klooster. Dit klooster is het enige overgebleven plattelandsklooster van Noord-west Europa en trekt samen met de omliggende kloosterbossen elk jaar vele bezoekers naar Ter Apel. Bezoek Ter Apel en dit uniek historisch bouwwerk. Geniet van de natuur en ervaar de rust en de stilte!


Fietsroute 10: Stadskanaal - Ter Apel - Stadskanaal (49km)

50,52 km

Deel deze pagina