Fietsroute 3: Ter Apel - Ter Borg / Sellingen (37,6 km)

Het klooster van Ter Apel

In 1464 schonk Jacobus Wiltingh pastoor in Garrelsweer en vicaris in Loppersum, zijn nederzetting Apel aan de orde van het Heilige Kruis (ordo Sanctae Crucis) onder voorwaarde dat op deze plek een klooster zou verrijzen. In Mei 1465 kwam het Generaal Kapittel van de Kruisheren bijeen in B-Hoei aan de Maas.
Het ordebestuur van dit klooster accepteerde Apel als een Godsgeschenk.

Tussen 1465 en 1561 werd gewerkt aan de bouw van het klooster volgens een middeleeuws plan. Met de verovering van het gebied door Willem Lodewijk van Nassau in 1593 werd het katholieke geloof afgezworen (Reformatie). Stormen, brand en hoge onderhoudskosten zorgden voor grote problemen in de eeuwen na 1600. Het statige klooster onderging daardoor helaas veel aanpassingen tot 1930. De westgevel werd na 1755 gesloopt. De bovenverdieping met de cellen van de Kruisheren onderging in 1834 hetzelfde lot evenals de bouwvallig geworden gewelven in de kerk [1837].

In tegenstelling tot alle andere kloosters in Groningen, bleef gelukkig toch het nodige van Domus Novae Lucis overeind. En dat werd tussen 1930 en 1933 op initiatief van de Stad Groningen. Op de begane grond bleven de drie vleugels van het oorspronkelijke vierkant bewaard: de Kanunniken- en Lekenkerk in de zuidvleugel; de Kapittelzaal en Sacristie in de oostvleugel; de Refter [thans kloostercafé], overwelfde Proviandkelder, Subpriorkamer, Priorkamer en Gastenverblijf in de noordvleugel.

Sinds 1992 behoort Klooster Ter Apel tot de UNESCO “Top 100” van onroerende objecten in Nederland, beschermd krachtens internationaal recht.

klooster, Ter apel, monniken, Westerwolde Klooster Ter Apel

Smederij Berendt

90 jaar geleden begon Herman Berndt, een smederij in Mussel.

Samen met zijn vrouw kreeg hij zeven kinderen waarvan drie zonen, Geert, Johan en Chris. Alle drie zijn smid geworden. Geert begon een smederij in Erica (Drenthe) Johan begon een smederij in Ter Apel en Chris bleef op de ouderlijke plek in Mussel.

Kloosterboerderij, bleyendaal, sellingen Kloosterboerderij

Kloosterboerderij Bleyendael - Sellingen

Op deze unieke plek is een biologische melkveehouderij gehuisvest met prachtige Groninger blaarkoppen. Groninger Blaarkoppen zijn stoere en sobere maar tegelijkertijd ook aaibare en rustige koeien. Ze danken hun naam aan de witte koppen met ‘blaren’ rond de ogen. Zo bijzonder dat ze de harten van familie Kuijer hadden veroverd en zij een aantal jaren geleden besloten om hun Holsteiner veestapel te verruilen voor dit geliefde en authentieke ras. Het is ook een dubbeldoelras dat zowel voor melk- als vleesproductie wordt gebruikt. Dagelijks leveren de 120 koeien van Bleyendael hun biologische melk af aan Campina.

In de historische ontvangstkapel wordt voor groepen een beeld geschetst van het kloosterleven op de boerderij rond 1500 d.m.v. audiovisuele beelden.

Tevens worden er vanuit de kloosterboerderij volledig verzorgde dag arrangementen georganiseerd voor groepen; zeer geschikt voor bedrijfsuitjes, verenigingen en familiedagen.

bosschuis, hotel, ter apel, westerwolde Hotel Boschhuis

Hotel Boschhuis

In Hotel Boschhuis lijkt de tijd stil te hebben gestaan. De statige entree, de gelagkamer met open haard en het stijlvolle à la carte restaurant zijn, samen met de grote schouw, zoveel mogelijk authentiek gebleven. Mede door de ligging van het hotel kunt u volledig tot rust komen.

Op 5 mei 2011 is een groot deel van het prachtige hotel beschadigd geraakt door een felle brand. Hierna is besloten om het hele hotel te vernieuwen en vanaf december 2011 was iedereen weer van harte welkom in ons hotel.

Ter Apel - Ter Borg / Sellingen

37,3 km

Deel deze pagina