Fietsroute 5: Rondje Sellingen

Het dorp Sellingen

Sellingen (Gronings: Zèlng) is een dorp in de gemeente Vlagtwedde in de streek Westerwolde aan de Ruiten Aa. Het is een esdorp en het heeft dan ook voor deze dorpen zo kenmerkende brink.

Sellingen is in de Middeleeuwen ontstaan. Voor de reformatie had het een eigen kerspel die de marken Sellingen, Laude en Ter Haar omvatte. De Nederlands Hervormde kerk is waarschijnlijk in de 14e eeuw gebouwd.

De landbouw in de omgeving van het dorp bestaat grotendeels uit akkerbouw en wat veeteelt. De recreatie sector omvat verschillende campings en een bungalowpark. Voor de recreatie en toerisme liggen er in de omgeving diverse vrij liggende fietspaden. Door de bosgebieden en de natuurgebieden van Staatsbosbeheer zijn diverse wandelroutes te vinden die met behulp van houten paaltjes met gekleurde koppen uitgezet. Ook lopen de bewegwijzerde fietsroutes de Ruiten Aa-route en de United Countries Tour langs het dorp.

jipsinghuizen, jipsingboertange, fietsen, fietsroute, westerwolde Monument Jipsinghuizen

Werkverschaffing & Ontginning Westerwolde

Het standbeeld in de Ruiten Aa staat voor de geweldige inspanningen die geleverd zijn voor de ontginning van Westerwolde. Deze vond plaats in de crisisjaren 1932-1940. Bij honderden kwamen de tewerkgestelde werklozen naar deze streken om van woest gebied, landbouwgrond te maken. Dat gebeurde met de schop om de mensen zolang mogelijk aan het werk te houden. Zwaar werk, erg zwaar werk voor ongeoefende stadse mensen. Men sprak daarom van de ‘hel van Jipsinghuizen’

sellingen, westerwolde, fietsroute, fietsen Hervormde kerk, Sellingen

Jipsingboertange

(Gronings: Taange) is een dorp in de gemeente Vlagtwedde in de provincie Groningen. Het dorp ligt als een lang lint tussen Jipsinghuizen en Mussel.

Het dorp ligt in een bosrijke omgeving. De bossen werden aangelegd in de jaren dertig toen dit deel van Westerwolde, tot dan toe uitgestrekte heidevelden, werd ontgonnen. Dat gebeurde grotendeels in het kader van de werkverschaffing onder erbarmelijke omstandigheden. De gronden die het minst geschikt waren voor de landbouw werden gebruikt voor de bosbouw. De naam Jipsingboertange verwijst naar de zandrug waarop het dorp is ontstaan.

Verharde weg

In negentienvierentwintig werd de weg Jipsinghuizen - Jipsingboertange - Mussel verhard. De inwoners van Jipsingboertange waren zó blij met de nieuwe weg dat ze een lied zongen bij de opening.

ruiten aa, fietsroute, westerwolde Ruiten Aa

Ter Borg, Westerwoldse Aa, westerwolde, fietsen Westerwoldse Aa bij Ter Borg

Ter Borg

Ter Borg is een gehucht in het beekdal hoevenlandschap. Het bestaat uit vier boerderijen, een statig renteniershuis en een schaapskooi.
Dit is een typisch hoevenederzetting met monumentale boerderijen.
De oudste boerderij is van het Westerwoldse type en gebouwd in 1826.
De andere twee boerderijen, van het Oldamstertype zijn beide gebouwd rond 1875.

Vlak voor de brug staat een schaapskooi uit de 17e eeuw, deze is gerestaureerd in 1982. In de winter wordt de schaapskooi nog steeds gebruikt en in koude tijden krijgen de Drentse heideschapen hier hun lammeren.


 


Deel deze pagina