Fietsroute 6: Moerasroute (35 km)

Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal

Ontdek in het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal  de jonge maar dynamische geschiedenis van de Kanaalstreek. Bezoek de tentoonstelling over het gebied, bewonder de monumentale villa Huize ter Marse uit 1884 of ga zelf op onderzoek uit in het documentatiecentrum waar de collectie foto’s en dagbladen die teruggaat tot in de 18e eeuw raadpleegbaar is

Villa Huize ter Marse werd gebouwd in 1884. Twee stenen naast de voordeur hebben de inscripties ’18 H.M.’ en ‘J.A.M. 84’, dit verwijst naar de eerste bewoners: Harm Maarsingh en Jantina Arendina Meursing. Hun zoon Jacob liet het huis in 1919 grondig moderniseren, waarna de villa de naam Huize ter Marse kreeg.

De Juffertoren in Onstwedde

De hervormde kerk van Onstwedde is gebouwd omstreeks 1500. De toren is zeker een halve eeuw ouder en heeft een geheel gemetselde spits. In Schildwolde (en vroeger ook in Holwierde) staat een vergelijkbare toren.

Aan deze 'juffertorens' is een legende verbonden over drie schatrijke zusters. Zij deden niets anders dan feesten en dansen, maar op een gegeven moment zagen zij dat ze met hun rijkdom niets goeds deden. Hoewel ze altijd bij elkaar waren geweest, besloten ze uit elkaar te gaan. Ze deden de belofte om daar waar ze terecht kwamen een toren te bouwen ter ere van God. Zo kwamen er drie gelijke torens te staan: in Holwierde, Schildwolde en Onstwedde.

Geopend: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Verder op afspraak (entree 3 euro).


De Moerasroute

37,11 km

Deel deze pagina