Fietsroute 7: Vlagtwedde - Mussel (41,5 km)

Ter Wupping

Ter Wupping is één van de oorspronkelijke gehuchtjes in het landschap langs de Ruiten Aa. Er staan nog enkele kenmerkende Westerwoldse boerderijen. Het gebied is zeer gevarieerd, met beekloopjes, grasland, akkers en bosjes en oude houtwallen. Het is een leefgebied voor het paapje, de kwartel, kleine karekiet en blauwborst. Soms verblijven kraanvogels er korte tijd op hun lange reis van en naar hun broedgebieden in het noorden van Europa.

ter wupping, fietsen, ruiten aa, westerwolde, gehucht Ter Wupping
metbroekbos, onstwedde, stadskanaal, vlagtwedde, fietsen Metbroekbos

Metbroekbos

Het dal van Ruiten A is een natuurgebied van Vereniging Natuurmonumenten in de gemeenten Stadskanaal enVlagtwedde in Westerwolde. Het ligt tussen Smeerling en Jipsinghuizen. 

Naar het overlijden van de heer Schönfeld laat hij het Liefstinghsbroek en het Metbroekbos na aan Natuurmonumenten. Beide zijn zeer oude bossen en hebben een kenmerkende flora.

Door het Metbroekbos loopt een met paaltjes uitgezette wandelroute. Startpunt van deze wandelroute is bij het gehucht Smeerling aan ten westen van Vlagtwedde.


Mussel-Aa-kanaal

Het Mussel-Aa-kanaal is een kanaal in de streek Westerwolde in de provincie Groningen.

Het loopt van Musselkanaal naar Veelerveen waar het met het Ruiten-Aa-kanaal samenkomt en zijn weg tot Bad Nieuweschans vervolgt als B.L. Tijdenskanaal. Het kanaal is anno 2005 niet bevaarbaarbaar voor plezier- en beroepsvaart. De beheerder van het kanaal is het waterschap Hunze en Aa’s.Fietsroute Vlagtwedde - Mussel

41,46 km