Musselkanaal

Musselkanaal

Musselkanaal is een lintdorp. Het dorp ligt in het verlengde van Stadskanaal in de gelijknamige gemeente en aan het Musselkanaal. In het jaar 2017 telde het dorp 7235 inwoners. 

Het dorp grenst aan de provincie Drenthe langs de Semslinie en ligt in het verlengde van de gelijknamige gemeente Stadskanaal. Musselkanaal begint ongeveer bij het 4e verlaat (sluis) en eindigt op de grens tussen de twee gemeentes Stadskanaal en Vlagtwedde.

Het Musselkanaal kent 3 zijkanalen die komen vanuit de Drentse Veenkoloniën. Deze drie kanalen noemen we ook wel 'monden' en de plaatsen langs deze kanalen laten dit ook terugkomen in hun plaatsnaam. Dit 3 plaatsen zijn de Eerste Exloërmond, Tweede Exloërmond en als laatste de Valthermond. 

De zogenaamde mascotte van Musselkanaal is Bruintje Beer. De reden hiervan is dat er in het verleden een koekjesfabriek heeft gestaan van Branbergen. En deze koekjes hadden Bruintje Beer, de stripheld, als afbeelding. Zodoende vind je dan ook bij het centrum het standbeeld van Bruintje Beer staan. 

Museumspoorlijn STAR

De NoordOoster Locaal Spoorweg (NOLS) is in het begin van de vorige eeuw gestart met het bouwen van deze spoorlijn dat ligt tussen Veendam en Musselkanaal. Dat deden ze niet alleen, maar met toen ook al met de STAR. Alleen stond de STAR toen nog voor Groningsch-Drentsche Spoorwegmaatschappij 'Stadskanaal-Ter Apel-Rijksgrens. Tegenwoordig staat de nieuwe STAR voor Stichting Stadskanaal Rail, de museumspoorlijn.  

In het jaar 1905 was het mogelijk om te reizen via dit netwerk van Gieten naar Stadskanaal. Later werd het spoornetwerk uitgebreid vanuit Emmen naar Stadskanaal en naar Veendam. 

Stadskanaal werd het hoofdstation van dit netwerk en hier kwam dan ook een locdepot met draaischijf te staan. Het spoor zorgde ook voor de komst van vele bedrijven, waaronder de Philips-fabriek. Dit heeft gezorgd voor de groei van Stadskanaal. 

Maar uiteindelijk verbeterde structuur van de wegen en werd er minder gebruik gemaakt van het spoor. In 1955 was de laatste rit van Stadskanaal naar Groningen voor personen. 35 jaar later in 1990 eindigde ook het goederenvervoer. 

1992 was het jaar waarop een kleine groep vrijwilligers was begonnen met het werven van fondsen en subsidies om de spoorlijn te behouden als monument in de regio van de Veenkoloniën. Uiteindelijk is dat gelukt, want in 1994 kon er materieel worden overgenomen vanuit Zuid-Duitsland en was de museumspoorlijn een feit. Met een lengt van maar liefst 26 kilometer is het de langste museumlijn van Nederland. 

De STAR organiseert veel verschillende en leuke activiteiten. Zomers hebben ze een dienstrooster, waardoor je gewoon kan instappen naar Musselkanaal, Stadskanaal of Veendam. Daarnaast hebben ze nog allerlei andere thema-activiteiten, waaronder Stadskanaal onder Stoom. 

Lees hier alles over de STAR en hun activiteiten!

stoomlocomotief, trein, star, stadskanaal, Musselkanaal, veendam, locomotief, museum

Bruintje Beer

In Musselkanaal stond een Branbergen koekjesfabriek, die koekjes bakte met de beeltenis van Bruintje Beer.

Bruintje Beer is sinds 1920 verbonden met de geschiedenis van Musselkanaal. Hier was de koekjesfabriek van Branbergen gevestigd, die koekjes maakte met het logo van Bruintje Beer. Als productnaam werd de stripheld Bruintje Beer verbonden aan de promotie van de producten van Branbergen.

Het Spoordok

Musselkanaal heeft een prachtige passantenhaven met aanlegsteigers en douche- en toiletruimtes, het Spoordok. Daar is tevens een zeer geliefde camperplaats.

Het Spoordok ligt op slechts 200 meter van het centrum van Musselkanaal. Ook heeft het wasgelegenheid, een stortplaats voor chemische toiletten, innamepunt voor vervuild water, gratis WiFi, wasmachine en wasdroger en een boothelling. De camperplaats is elk jaar van 1 april tot 1 november geopend en de passantenhaven van 1 mei tot 1 oktober.

Deel deze pagina