Vriescheloo

Molen de Korenbloem - Vriescheloo

De Korenbloem is een korenmolen in Vriescheloo in het oosten van de provincie Groningen.
De molen stond aanvankelijk als oliemolen in Scheemda, maar werd in 1895 opgebouwd in Vriescheloo als korenmolen. De molen bleef tot na de Tweede Wereldoorlog in gebruik, maar na het plaatsen van een elektromotor werd de molen steeds meer verwaarloosd. In 1973 liet de nieuwe eigenaar, de gemeente Bellingwedde, een uitvoerige restauratie uitvoeren. Sindsdien is de molen ieder weekend op vrijwillige basis in bedrijf. De molenaar heeft naast de molen een pension gevestigd.

Dorpsschooltuin Vriescheloo

Een lege plek in het dorp Vriescheloo is opgevuld met een project waar jong en oud veel plezier aan beleven.

De Dorpsschooltuin is ontstaan op initiatief van de dorpsraad en de samenwerkingsschool de Driesprong in Vriescheloo. Als gevolg van krimp zijn er midden in het dorp naast de molen huurwoningen gesloopt. Op de lege plek is een Dorpsschooltuin gerealiseerd.  Eén van de doelstellingen is om Vriescheloo te verrijken met kunst en cultuur.

Er is een tuin aangelegd met veel variatie in bloemen en planten en een boomgaard met diverse soorten fruitbomen. In een ander gedeelte van de tuin zijn wekelijks kinderen van de Driesprong bezig met het telen van groenten, schoffelen en ander tuinwerk. Hiervoor krijgen ze de theorielessen op de school. Sinds juni 2015 is de locatie verrijkt met een ‘social sofa’.
(www.socialsofa-oldambt.nl

Naast de tuin staat molen De Korenbloem, met theeschenkerij, 

Deel deze pagina