Wandelen door Westerwolde met verslaggever Caspar Janssen! Verslag 108

zaterdag 18 november 2017

Wandelen door Westerwolde met verslaggever Caspar Janssen! Verslag 108

De Volkskrant-verslaggever Caspar Janssen, a.k.a. Casper Loopt, is begin mei 2017 begonnen aan zijn wandeltocht door heel Nederland. In één jaar wil hij de twaalf provincies van Nederland al wandelend doorkruizen. Elke maand doet Casper een andere provincie aan. Dagelijks schrijft hij een verslag waarin hij de lezer op de hoogte houdt van wat hij ziet en meemaakt.

Casper heeft samen met Jan Loots vier dagen door Westerwolde gewandeld. Loots heeft hem kennis laten maken met onze regio. In een viertal verslagen schrijft Casper onder andere over de Ruiten Aa, het Eemsdal, de bossen van Ter Apel en de boerderijen in Smeerling.

‘Nu al vind ik dit gebied, diep weggestopt tegen de Duits grens aan, het best bewaarde geheim van Nederland.’

Benieuwd wat Caspar Loopt over Westerwolde schrijft? Lees onderstaand zijn wandelverslag!

Een energieneutraal huis aan de beek de Ruiten Aa!

Hij was landmeter, Jan Loots, 25 jaar lang, voordat hij een eigen bedrijf begon om de zeebodem in kaart te brengen. Zijn verrekijker ging altijd mee, want ja, vogelliefhebber. Zo zag hij de vogelstand in de loop der jaren instorten op het platteland. Toen hij hier in Veele zijn huis kocht, pal aan de beek de Ruiten Aa, besloot hij in zijn eigen domein te doen wat hij kon. Het huis is energieneutraal, in de tuin plantte hij een collectie bijzondere bomen, het werd als vanzelf een klein vogelparadijs. Hier vliegen regelmatig ijsvogels voorbij.


Maar het kan nog beter. Of eigenlijk, Jan Loots zag voor zijn neus dat het nog altijd slechter gaat met de akkervogels. Zelfs op de biologische akkers op de glooiende Wester Es waarop hij uitkijkt, akkers die boeren pachten van Staatsbosbeheer. Ook hier verdween de patrijs en is de veldleeuwerik bijna weg. Want: te weinig bodembedekking, te intensieve bewerking, te weinig variatie in gewassen, geen bloemrijke akkerranden. Loots bedacht een plan, samen met de Werkgroep Grauwe kiekendief. Dit is het ideale gebied voor landbouw die in dienst staat van de biodiversiteit, zo pal tegen het natuurgebied aan, redeneerden zij. Nu, vijf jaar later, hebben ze alle partijen mee: Staatsbosbeheer, Rijksuniversiteit Groningen, de provincie, de gemeente, de pachters.

Variatie in gewassen

 

De vijf grote akkers worden komend voorjaar omgevormd tot 40 mini-akkers, in mozaïekvorm. Er komt een grote variatie in gewassen, met onder meer hakvruchten, luzerne, zomertarwe en boekweit. Met brede akkerranden en zandpaden. Alles gericht op het herstel van het bodemleven, op meer insecten en meer vogels. De productie wordt verwerkt en verkocht door ondernemers uit de regio. Terug naar de toekomst. De universiteit van Groningen gaat de ontwikkelingen nauwgezet volgen. Je zou het een proef kunnen noemen met wat tegenwoordig 'natuurinclusieve landbouw' heet. In de uiterste variant, want biodiversiteit is het hoofddoel. Hoe dan ook leerzaam.

Ook de hier nog gekanaliseerde Ruiten Aa krijgt de meanderende vorm terug, met hooilandjes langs de oevers en steile oeverranden. Het is tuinieren in optima forma, maar Jan Loots kan niet wachten tot het begint. 'Ik zit op de eerste rang.'

Deel deze pagina