Op het Pronkjewailpad mis je niets

woensdag 20 maart 2019

Op het Pronkjewailpad mis je niets

Een waterkoker in elk kerkgebouw om iets warms te maken bij de lunch

Morgen opent de inschrijving voor het Pronkjewailpad. Daarmee is de start van het Groninger wandelseizoen een feit. ,,Bij ons zijn alle highlights van Groningen gegarandeerd.”

Ruim duizend wandelaars liepen vorig jaar het Pronkjewailpad door Noordoost-Groningen en het Hogeland. Nog eens drieduizend hebben de eerste stappen op het 250 kilometer lange pad gezet, dat vanaf 4 april tot 31 oktober voor het tweede achtereenvolgende jaar te bewandelen is.

Het Pronkjewailpad lopen, in samenwerking met het Routebureau Groningen (wandelnetwerk), is kennismaken met Groningen door onderweg stempels te verzamelen. Het pad is afgeleid van het tweedaagse wandelfestival Tocht om de Noord, dat jaarlijks in het laatste weekend van september wordt gehouden.

Wandelaars worden Pronkjewail-pelgrims genoemd. Zij kunnen in hun eigen tempo Groningen ontdekken. Waar Tocht om de Noord een gezamenlijke ontdekkingstocht is voor de zintuigen, staat het individueel te belopen Pronkjewailpad voor het delen van gastvrijheid en het verbinden van alles wat Groningen de moeite waard maakt.

De ontmoeting op het Pronkjewailpad komt tot stand door het verzamelen van stempels. Bovenin de toren van Hornhuizen, of aan het eind van een maisdoolhof. ,,Wandelaars zijn verzamelaars”, lacht wandelorganisator Peter Velthuis. ,,Wandelaars moeten in 55 dorpen een stempel halen, minimaal één stempel in elk dorp.” Er zijn bemande en onbemande stempelposten.

,,De opzet van zowel Tocht om de Noord als het Pronkjewailpad is Groningen afficheren als een bijzondere plek die de moeite waard is om naartoe te komen”, zeggen Peter Velthuis en Sanne Meijer namens de organisatie. ,,Bij ons kun je in je eigen tempo Groningen ontdekken en wij garanderen dat je niets mist.”

Meijer maakt deel uit van het mediateam. ,,Er zijn waanzinnig veel mensen die aan het pad meewerken. Zo’n driehonderd vrijwilligers van provincie, gemeenten en themapartners als Staatsbosbeheer, Groninger Landschap en marketingorganisaties.”

Wandelaars schrijven zich in op www.pronkjewailpad.nl en wandelen – met gps of door de Pronkjewail-app te downloaden – telkens een etappe. Het pad is van donderdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Ondernemers langs de route ontvingen volgens de organisatie vorig jaar duizend extra bezoekers.

Vierhonderd wandelaars hebben vorig jaar, het eerste jaar van het pad, de hele noordroute gelopen. Deze zogeheten Pronkjewail-pelgrims, herkenbaar aan het rode stuk stof (dat een deel van de mantel van Sint Martinus, schutspatroon van het Pronkjewailpad, verbeeldt), liepen op de slotdag van Middelbert naar de Martinikerk in Groningen. Daar kregen ze een oorkonde en een ‘halve’ medaille. De andere helft kan worden verdiend door ook de zuidroute te lopen.

Van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart wordt de zuidroute van 350 kilometer door Westerwolde en het Westerkwartier feestelijk ‘open gelopen’. De Pronkjewail-opening vindt plaats in twee groepen; eentje door het Westerkwartier en eentje door Westerwolde. Beide groepen beginnen in Veendam. Meijer: ,,Alle highlights worden gegarandeerd; het klooster in Ter Apel, de vesting Bourtange en de locomotievenloods in Bad Nieuweschans.”

Als extraatje biedt de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), die dit jaar 50 jaar bestaat, als partner van Tocht om de Noord speciale kerkstempels aan. ,,In vijftig kerken is een stempelpost opgericht’’, zegt Meijer. ,,In elk kerkgebouw vinden de wandelaars een waterkoker om zelf koffie, thee of soep voor de lunch te maken.”

Half november vindt de feestelijke afsluiting plaats in de Martinikerk, de Camino Groningen. Voor die locatie is gekozen omdat het ‘delen’ van het Pronkjewailpad maakt dat Sint Martinus de schutspatroon is.


Op het Pronkjewailpad mis je niets

 

 

Deel deze pagina