Tocht om de Noord

dinsdag 29 januari 2019

Tocht om de Noord

Tocht om de Noord 2019: een moderne Kruistocht!

Het afgelopen jaar was Tocht om de Noord een Kunsttocht met bijna 200 schilderijen, die als bijzondere wegwijzers in het landschap de wandelaar in de juiste richting stuurden. Tocht om de Noord 2019 wordt een moderne Kruistocht, waarin de wandelaar in elk dorp vele locaties en gebouwen doorkruist. De wandelaar krijgt op een bijzondere manier een nieuwe inkijk naar de Gouden Eeuw van de Veenkoloniën. 

Wat is er te doen?

Adem de sfeer van het industriële erfgoed

Elk jaar doet Tocht om de Noord weer een andere regio aan met een nieuwe route. Nieuwe dorpen en een nieuw thema. Dit jaar ontdekken de wandelaars het industriële erfgoed van de Veenkoloniën..... en zoals u gewend bent van Tocht om de Noord doen we dat weer op een bijzondere wijze. Dit jaar doorkruisen we in elk dorp historische en industriële erfgoedlocaties waardoor u een mooie indruk gaat krijgen hoe de Veenkoloniën er ruim 100 jaar geleden uitzagen.

Natuurlijk omlijsten we het geheel, zoals u van ons gewend bent, met muziek, theater, kunst en proeverijen. De nadruk ligt echter op het ontdekken van het industriële erfgoed...... van binnenuit!!

Honderden zeeschepen, tientallen scheepswerven, en tientallen karton- en zetmeelfabrieken, die werden allemaal gemaakt in Groninger Veenkoloniën van de 19de eeuw. Veel is verdween, maar de sporen zijn er nog. Tocht om de Noord 2019 gaat langs en door oude fabrieken in Groningen die werden opgericht door tientallen ondernemers. Eén van die ondernemers groeide uit tot de eerste multinational van Europa;  Willem Albert Scholten. Het geboortejaar van W.A. Scholten (1819), precies 200 jaar geleden is een ijkpunt voor het begin van de industriële revolutie in de Veenkoloniën. Hierdoor is het een prachtige aanleiding om de Tocht om de Noord in het teken te stellen van het industriële erfgoed.

De Groninger Veenkoloniën behoorden tot zo'n 150 jaar geleden tot eén van de rijkste plekken van Nederland. Toen had je vanuit Veendam uitzicht over een landschap dat bezaaid was met schoorsteenpijpen. Fabrieken voor strokarton, aardappelmeel, scheepswerven en  houtzagerijen.

Terug in de tijd


In Tocht om de Noord 2019 gaan de deelnemers op zoek naar die periode van welvaart. 'In deze editie gaan de wandelaars door de historische locaties die er nu nog zijn'. 'Ieder dorp gaat ruim 100 jaar terug in de tijd, want op veel plekken zijn die fabrieken of restanten nog te zien. Dit jaar adem je de sfeer van het industriële erfgoed en kom je op je tocht door al die historische locaties nog steeds die kenmerkende geuren tegen.' 

Met Tocht om de Noord naar Veendam


De nieuwe route van Tocht om de Noord 2019 loopt globaal via Stadskanaal, Pekela, Veendam, Borgercompagnie en Hoogezand- Sappemeer. De gastgemeenten van het komende jaar zijn: Veendam, in nauwe samenwerking met de gemeenten Stadskanaal, Pekela en Midden Groningen. De start en finish van het Wandelfestival Tocht om de Noord is op beide dagen in de plaats Veendam.

Informatie en inschrijven Tocht om de Noord 2019

Op TodN.nl vindt u vanaf half januari alle informatie over deze 14e editie van Tocht om de . De inschrijving op Tocht om de Noord 2019 vindt traditiegetrouw plaats op 1 maart (om 18.00 uur).

Deel deze pagina