Groninger Borgenpad

Nieuwe wandelroute in Groningen!

 

Het Groninger Borgenpad is een 240 kilometerlange wandelroute van Wedde naar Nuis of andersom. Een wandelroute verdeeld in twintig etappes door de landschappen van Westerkwartier, Hunsingo, Fivelingo, Oldambt en Westerwolde. Elke etappe is circa 12 kilometer. Je wandelt door het prachtige Groninger landschap en ontdekt alle borgen die Groningen rijk is. Daarnaast kom je langs borgterreinen van verdwenen borgen en kerken die nauw verbonden waren met de borgen. Initiatiefnemers Albert Buist en Ria Kroesen laten je al wandelend een stukje cultuurhistorie van Groningen ontdekken.

Lees de nieuwsbrief: Wandelen rondom de borgen 

Wandelen in Westerwolde

Wandelen in Westerwolde is genieten met een grote ‘G’! Of je nu in de winter een wandelroute loopt, in de lente, zomer of in de herfst, elke keer zal je weer worden verrast door de prachtige natuur. Met de nieuwe wandelroute ‘Groninger Borgenpad’ ontdek je ook een stukje cultuurhistorie. Wist je dat Nederland is ontstaan in Westerwolde? Om precies te zijn in Burcht Wedde. Daar, bij de toegangspoort van de burcht, start de 13,5 kilometerlange wandelroute naar Winschoten.

Burcht Wedde

Burcht Wedde lijkt op het eerste oog heel vreedzaam en romantisch. De burcht doet tegenwoordig dienst als kinderhotel voor jongeren tot zestien jaar die aan de andere kant van het geluk zijn geboren. Daarnaast biedt deze bijzondere locatie ook mogelijkheden voor het organiseren van diverse bijeenkomsten, overnachtingen en heerlijk verzorgde diners.

De vreedzaamheid van vandaag de dag was niet altijd in de burcht en haar omgeving aanwezig. In 1586 werd in Burcht Wedde de Slag bij Heiligerlee voorbereid door Willem van Oranje en zijn broer Willem Lodewijk van Nassau. Er volgde een jarenlange strijd tegen Filips II van Spanje. Lodewijk kreeg de burcht in 1593 in handen. Vervolgens voltooide hij de bouw van Vesting Bourtange en realiseerde Oudeschans.

De burcht in Wedde is tot op de dag van vandaag in tact gebleven evenals de mooie, bosrijke omgeving.

Route Wedde van Groninger Borgenpad

De wandelroute loopt door het afwisselende Groningse landschap. Je hebt de mogelijkheid om van Wedde naar Winschoten te wandelen of van Winschoten naar Wedde.

Download gratis de beschrijving van de wandelroute en de kaart:

Wandelroute: Wedde naar Winschoten
Wandelroute: Winschoten naar Wedde
Wandelroute: de kaart

De bezienswaardigheden langs deze wandelroute staan in de beschrijving vermeld. Het is mogelijk om deze route het hele jaar door te wandelen.

Wat is er allemaal te zien?

Wie de wandelroute van Wedde naar Winschoten wandelt, komt door een afwisselend natuurgebied. Hier bevindt zich zowel het gebied Wedderbergen, maar ook de Westerwoldse Aa. Je komt langs het gemaaltje Wedderveer en de molen De Spinnenkop in Wedderveer. De Spinnenkop is een kleine houtzaagmolen uit 1938. Het is een markante blikvanger gevestigd aan de weg van Wedde naar Blijham. 

Eten en drinken

Tijdens de wandeling kom je over verharde en onverharde paden en door kleine straatjes. Onderweg kun je bij Weddermeerhoeve iets drinken en eten. Ook bij camping Wedderbergen en Villapark Weddermeer zijn mogelijkheden om een ‘pitstop’ te houden. Langs de wandelroute staan bankjes om even uit te rusten en te genieten van de omgeving.

Initiatiefnemers Groninger Borgenpad

Het Groninger Borgenpad is een initiatief van Albert Buist en Ria Kroesen woonachtig in Drachten maar geboren en getogen in Groningen. Twee fervente wandelaars en liefhebbers van de Groninger cultuurhistorie. Nadat ze de opmerking ‘Jammer dat Groningen geen kastelen heeft’ hoorden, besloten ze hun wandelschoenen aan te trekken om een wandelroute door het Groninger landschap op de kaart te zetten. Niet zomaar een wandelroute. Een route met een cultuurhistorisch tintje. Groningen mag dan niet over kastelen beschikken, de provincie heeft wel prachtige borgen. Die krijg je allemaal te zien!

Groninger dorp Wedde

Wedde ligt aan de Westerwoldse Aa. Aan weerszijden van de Aa loopt het Natuur Netwerk Nederland (NNN) . Hier liggen diverse natuurgebieden, zoals de Hoornder meeden. Rond het dorp is de essenlandschap goed te herkennen. 

Wandelroutes in Westerwolde

Westerwolde telt vele wandelroutes. Tijdens het wandelen van deze routes ontdek je Westerwolde pas echt! Naast een prachtige natuur is Westerwolde ook nog eens gastvrij. Deze gastvrijheid beleef je tijdens het lopen van het Pronkewailpad

Kom heerlijk wandelen in Westerwolde!

 

Deel deze pagina