Wandelen met de wandelcoaches

Wandel mee door Westerwolde!

Wekelijks trekt een grote groep wandelaars onder leiding van een drietal wandelcoaches eropuit om de mooiste plekjes in Westerwolde te ontdekken. Tijdens de wandeling vertellen de wandelcoaches over de natuur, maar ook de historie van dit prachtige gebied komt uitvoerig aan bod. Deelname staat garant voor genieten met een grote 'G'!

Wie zijn nu eigenlijk de initiatiefnemers? Wat is hun drijfveer om voor vele wandelliefhebbers mooie wandelroutes samen te stellen? 
Op deze pagina vind je alle informatie over de wandelcoaches en de wekelijkse wandelroutes door Westerwolde.

Wandel je nog niet mee?
Aanmelden kan via: info@uwwandelcoach.nl of het telefoonnummer 06 15 02 79 99.

Wees op tijd! In verband met de strakke planning kan niet worden gewacht.

In de maand december staan de volgende wandelingen in de planning.

29 januari: Sellingen - Ter Borg
5 februari: Onstwedde - Ter Wupping

Het ontstaan...

In mei 2016 werd gestart met de 'ommetjes' onder de noemer 'Wandelen werkt!' in de voormalige gemeente Bellingwedde. De initiatiefnemers waren Trijnie de Roo (Welzijn Bellingwolde) en Jack Kamminga (Gemeente Bellingwedde / Huis voor de Sport Groningen). Zij hadden als doel om de inwoners van de gemeente te activeren voor een gezonde levensstijl. De kernwaarden van de wandelingen waren:

  • Vitaal: bewegen middels het wandelen;
  • Natuur: wandelen in de natuur geeft meer ontspanning;
  • Gezellig: gezellig praten tijdens de koffie, het wandelen en het soep eten;
  • Cultureel: korte aandacht voor de natuur, landschap, monumenten.

Het idee was om elke maand een 'ommetje' te maken van circa 6 kilometer. Per keer waren er gemiddeld 15 deelnemers. Gedurende het eerste jaar steeg het aantal wandelaars gestaag naar 25. In de tweede helft van 2017 werd besloten om niet één keer, maar twee keer per maand te gaan wandelen.

De populariteit van het 'ommetje' bleef toenemen, waardoor in 2018 wekelijks een wandeling werd gemaakt. Het deelnemersaantal steeg naar ruim 40 personen. Aangezien het aantal wandelaars bleef groeien, is begin 2019 besloten om op zoek te gaan naar een tweede wandelcoach. Gelukkig was Els Eckhardt bereid om als wandelcoach onze kernwaarden te onderschrijven. Els en Eltjo vormen samen een goed team. De wandelingen worden wekelijks vastgelegd door Ooldrik Modderman. Op de achtergrond geeft Jack Kamminga zinvolle adviezen.

Team Wandelen Werkt!

Het team bestaat uit:

Eltjo Glazenburg, wandelcoach
Els Eckhardt, wandelcoach
Ooldrik Modderman, verslaggever
Jack Kamminga, Westerwolde Beweegt / Huis voor de Sport Groningen

Even voorstellen... Eltjo Glazenburg

Even voorstellen... Eltjo Glazenburg

Mijn naam is Eltjo Glazenburg en ben een betrokken en bevlogen wandelcoach. Wandelen is mijn lust en mijn leven. Evenals coaching. In het organiseren van de verschillende 'ommetjes' kan ik al mijn creativiteit kwijt. Daarnaast levert het mij veel voldoening op.

Mijn vaste 'ommetjes' zijn:

  • Wandelen werkt! Elke week een andere wandelroute in het mooie Westerwolde.
  • Tocht om de Noord: wandelaars helpen met de voorbereiding.

Daarnaast wandel ik ook met andere groepen elders in het Groninger Land en coach ik mensen. Tijdens de coaching wandelen we in de natuur en voeren een goed gesprek. Kijk voor meer informatie op mijn website: http://www.uwwandelcoach.nl/

Even voorstellen... Els Eckhardt-Poelman

Even voorstellen... Els Eckhardt-Poelman

Mijn naam is Els Eckhardt-Poelman. Ik ben geboren in Nieuw-Buinen en opgegroeid in een boerengezin. Mijn man en ik hebben een zoon en een dochter. Al bijna 30 jaar wonen we in het mooie Westerwolde! 

Mijn hobby´s zijn lezen, wandelen, fietsen, en culturele uitstapjes. Naast mijn werk in de gezondheidszorg heb ik in mijn vrije tijd ervaren dat wandelen in de natuur mij veel energie geeft. Ik geniet van de stilte, rust, ruimte en ik kan mijn hoofd leegmaken. Ik heb vele wandelroutes gevolgd, zoals wandelpaaltjes en meerdaagse wandeltochten in onder andere Drenthe en aan de Nederlandse kust.

Sinds een jaar wandel ik met de groep van Eltjo. Wat mij bij hem aan sprak zijn de rondwandelingen buiten de normale wandelpaden en routes om. Ik kwam op wegen en paden in mijn omgeving die voor mij onbekend waren! Tevens vind ik de verhalen van Eltjo over de cultuur en geschiedenis van Westerwolde heel interessant.
Doordat de groep te groot werd, en ik interesse heb in wandelcoaching, vroeg Eltjo mij of ik ook een deel van de wandelaars wilde begeleiden.

Elke woensdagochtend wandelen Eltjo en ik met een groep wandelaars een wandelroute van 7 à 8 kilometer. Dezelfde wandeling maar in tegenstelde richting.
Het leukste dat een van de wandelaars mij eens vertelde: ¨Door deze wandelgroep heb ik er wel 50 vrienden en vriendinnen bij gekregen.¨

Even voorstellen... Ooldrik Modderman

Even voorstellen... Ooldrik Modderman

Hallo, mijn naam is Ooldrik Modderman. Ik woon in Groningen en ben gepensioneerd. Ik was werkzaam in de ICT-wereld. Al vele jaren geef ik als hardlooptrainer training aan 4 loopgroepen. Nu ik meer tijd heb, heb ik ook het wandelen opgepakt en geef ik wandel coaching maak verslagen over wandelingen.

Ik ken Eltjo van vroeger via de zwem- en hardloopwereld. Een halfjaar geleden kwam ik weer met hem in contact. Ik wist dat Eltjo diverse 'ommetjes' organiseerde. 
Na een aantal ommetjes te hebben gelopen, ging ik de wandelingen vastleggen op papier en middels fotografie. De foto’s en het verslag bood ik Eltjo met het verzoek deze naar de wandelaars te sturen die mee liepen. Dit was een succes! De wandelaars vroegen wie de meneer was die de foto’s had gemaakt en het verslag had geschreven.

Om meer mensen te bereiken en hen op de hoogte te brengen van Westerwolde werden de verslagen ook via social media gedeeld. En met succes! De eerste wandelgroep bestond uit 15 à 20 mensen. Tegenwoordig zijn we wekelijks met 50 à 60 wandelaars. Door het groeiend aantal deelnemers zijn er nu 2 groepen.

De 'ommetjes' in de omgeving Westerwolde zijn steeds weer verrassend. Zowel over de historie als de cultuur en de natuur wordt veel verteld.
Mijn passie is niet alleen mijzelf, maar ook om andere mensen in beweging te krijgen. Bewegen is zo belangrijk!

Verder ben ik in de wandelwereld nog betrokken bij het mediateam en als voorloper bij Tocht om de Noord en het Pronkjewailpad. Inmiddels ben ik een langeafstandswandelaar.

Het gebied Westerwolde is een van de vele mooie Pronkjewails in de provincie Groningen!

Deel deze pagina