Wandelroute 36: Grensroute, Wessingtange 7 of 15 km

Wandelroute 36: Grensland Wessingtange, 7 of 15 km


De route gaat door Duitsland, dus is het goed om een identiteitskaart bij u te hebben. Wanneer het geijzeld heeft, is het niet aan te bevelen om de route te wandelen daar u onder de wieken van de windturbines door loopt en er grote kans bestaat dat er stukken ijzel naar beneden komen. Hier wordt door borden voor gewaarschuwd.
                                                                                                          

De Grensroute begin bij Kloosterboerderij Bleyendael. Een moderne Biologische Boerderij met Blaarkopkoeien. Hier wordt de traditie van de middeleeuwse kloosterhoeves van Westerwolde gecombineerd met diervriendelijk en duurzaam ondernemen. Bij de boerderij kunt u voor of na de wandelroute uitwaaien door wat te drinken of te eten in de refter. Ook kun u een kijkje nemen op de boerderij. De boerderij staat in Wessingtange.
Wessingtange is een gehucht in de gemeente Westerwolde. Het ligt ten zuiden van Sellingen, tussen het Ruiten-Aa-kanaal en de Duitse grens. De naam geeft aan dat het gehucht op een zandrug (=tange) ligt in het voormalige Bourtangermoeras.  Als u van rust en ruimte houdt is dit een prachtige route om te wandelen. Onderweg zijn er vele mogelijkheden om even van een bankje of picknicktafel gebruik te maken. Aan de Duitse kant zijn er onderweg schuilhutten, mocht het gaan regenen. De Hasseberg is het hoogste punt van de provincie Groningen. De berg, meer een heuvel, is 14,2 meter + NAP en ligt ongeveer 2 km ten oosten van Sellingen. De heuvel ligt op Nederlands grondgebied. Net achter de top ligt de Duitse grens. De Hasseberg is een opstuwing uit de ijstijd en de opgestuwde grond is afkomstig uit Noorwegen. 

 Het Ruiten-Aa-kanaal, het laatste traject van de lange route, is ontstaan op initiatief van de Vereniging ter bevordering van de kanalisatie van Westerwolde, opgericht door Boelo Luijtjens Tijdens. Deze vereniging had als doel om de wateroverlast waarmee Westerwolde kampte ten gevolge van de vervening van Bourtange te bestrijden. Deze vereniging liet ing. A.J.H Bauer een plan maken waar het Ruiten-Aa-kanaal deel van uitmaakte. Het verscheen in 1893. Dit plan werd met enige aanpassingen ten uitvoer gebracht. Het Ruiten-Aa-kanaal kwam in 1920 gereed. Het had tevens een zijtak naar Bourtange en was voorzien van acht sluizen.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten. 
Download de kaart met de korte route
Download de kaart met de lange route
Download de routebeschrijving

We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of Smartphone.
Download 36 Grensroute kort.gpx
Download 36 Grensroute lang.gpx

Kaart route 36 A Wessingtange - Sellingen 7 km.

7 km

Kaart route 36 B Wessingtange - Sellingen 15 km.

14,97 km

Sponsoren

Bleyendael Kloosterboerderij
Lauder Hokweg 11, 9551 XV Sellingen
tel. 06 – 52037571
Openingstijden:
1 mei tm 1 okt: Di tm Zo: 10:00 - 16.30
www.kloosterboerderij.nl
info@kloosterboerderij.nl

Gaststätte Prinzenhof Hasselbrock
Dorfstr. 80
26907 Hasselbrock
Telefon 0049-5939220

https://www.facebook.com/PrinzenhofHasselbrock/

Das Haus für Vereins- und Familienfestlichkeiten

Foto's route 36

Dankzij wandelcoach Eltjo Glazenburg kunnen we u de foto's van deze route laten zien.
Kijkt u maar eens via deze link:
photos.app.goo.gl/aRDzG2WKoz5YurD39

Deel deze pagina