Wandelroute 12: Barlagerveld Vlagtwedde, 6 km.

Wandelroute 12: Barlagerveld Vlagtwedde, 6 km

 

Vlagtwedde, Sellingen, Onstwedde, Wedde en Vriescheloo zijn de vijf kerkdorpen of karspelen, die samen Westerwolde vormen. Rondom Vlagtwedde ontstonden zwermdorpen als Veele, Wollinghuizen, Jipsinghuizen, Weende en Ellersinghuizen en daarnaast tal van buurtschappen, die hun namen ontlenen aan oude veldnamen.    

Rondom Vlagtwedde lagen de markegronden, die werden verdeeld, beheerd en gebruikt onder het gezag van de gezamenlijkheid, de Boerschap. De boerengemeenschap kende ook haar eigen rechtspraak (boerrichters). Tot 1803 was in Vlagtwedde een rechtstoel gevestigd, waar de ‘richter’ zaken behandelde op grond van het landrecht van Westerwolde. Voor hoger beroep kon met terecht bij de drost te Wedde.

Al aan het begin van de wandelroute komt men langs de Nederlands Hervormde kerk (punt 3), een van de grootste kerken van Westerwolde. Het schip met kruisribgewelf dateert uit de tweede helft van de dertiende eeuw, het koor uit de zestiende eeuw. Het bospad (punt 4) loopt langs het Veelerdiep, een afsplitsing van de Ruiten Aa, dat zich ten noorden van Vlagtwedde weer in de hoofdstroom voegt. Alleen de grillige loop onderscheidt het watertje van een gewone sloot.

Daarna gaat de wandelroute langs het Parc Emslandermeer, een recreatiebungalowpark, dat een bijdrage levert aan de versterking van de economie van de streek. Dat is nodig, want het gebied kent nog steeds hoge werkloosheidscijfers. Gemeenten en provincie willen de recreatie in Westerwolde daarom een extra impuls geven.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten. 
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving

We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.
Download route 12 - Barlagerveld-Vlagtwedde.gpx

Kaart route 12 Barlagerveld - Vlagtwedde

5,82 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde en wordt gesponsord door:

Bungalowpark-emslandermeer

Zaal 12

Chinees Indisch restaurant Peking


 

Meer foto's van route 12

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 12 te bekijken.

 

 

Deel deze pagina