Wandelroute 13: Over de Esch Vlagtwedde, 8 km.

Wandelroute 13: Over de Esch Vlagtwedde, 8 km

 

Een wandeling over de essen rond Vlagtwedde en door het beekdal van de Ruiten Aa laat de tegenstellingen in dit landschap goed zien. Aan de ene kant het kaarsrechte Mussel Aa-kanaal, waarmee de geschiedenis van de turfwinning is verbonden en aan de andere kant oude zandruggen, bossen en bloemrijke graslanden langs de Ruiten Aa.

Aan dit riviertje ligt het oude gehucht Smeerling, dat bestaat uit een groep zeer fraai gerestaureerde Saksische (ook wel: Westerwoldse) boerderijen. Het is een beschermd dorpsgezicht en de boerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw staan onder monumentenzorg. Saksische boerderijen hadden oorspronkelijk mens, dier en oogst onder één dak. In de boerderij die Natuurmonumenten gebruikt als theeschenkerij kan men de vernuftige dragende balkenconstructie bewonderen.

Na Smeerling wandelt u door het beekdal van de Ruiten Aa en het Metbroekbos. Runderen van een oud Nederlands runderras, Lakenvelders (een wit vlak ligt als een laken over hun rug) zorgen er voor begrazing van delen van het bos en het aangrenzende Eemboerveld. De koeien mèt hun kalveren zijn mensvriendelijk.

Het Metbroekbos, beheerd door Natuurmonumenten, is een van de weinige oorspronkelijke bossen van Westerwolde. Het is moerassige, leemhoudende grond met voornamelijk inheemse boomsoorten als eik, hazelaar, hulst, els, wilg en beuk. In de onderbegroeiing vindt u lelietjes-van-dalen, bosanemoon, salomonszegel, Zweedse kornoelje, muskuskruid en koekoeksbloem en tussen hemel en aarde vogels als bonte specht, wielewaal en buizerd. Natuurmonumenten erfde het bos, evenals het Lieftinghsbroek, van particuliere natuurbeschermers.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten. 
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving

We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.
Download route 13 - Over de Esch-Vlagtwedde Greens.gpx

Kaart route 13 Over de Esch - Vlagtwedde

7,86 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde en wordt gesponsord door: Pannenkoekenboerderij-Vlagtwedde

Meerfoto's van route 13

Klik op onderstaande foto op meer foto's van route 13 te bekijken.

Deel deze pagina