Wandelroute 17: Soldatendyck Bourtange, 6 km.

Wandelroute 17: Soldatendyck Bourtange, 6 km

 

Het Bourtangerveen was een natuurlijke grens tussen Groningen en Ost-Friesland. De begaanbare routes door het veen lagen op tangen of zandruggen. Bij onmin met de buren was zo’n route goed af te sluiten. Dat heeft de bisschop van Münster, Bommen Berend, geweten. Oude veldnamen (Munsterse kampen) doen nog aan zijn belegering denken.

Het stervormige verdedigingswerk Bourtange is op zich al een kunstwerk. Schoonheid en functionaliteit gingen ook op militair gebied goed samen. In 1971 begon de volledige reconstructie van de vesting, die anderhalve eeuw geleden al buiten gebruik was gesteld. Zodoende kunnen we nu genieten van een bijzonder landschap met veel historische elementen.

De galg aan de Nieuwwerksweg herinnert aan een andere kijk op schuld en boete. Oost-Groningen kent nog een aantal oude galgenveldjes of –bulten, omgeven met verhalen over hekserij, marteling en terechtstelling. Men was in die dagen zeer gevoelig voor bijgeloof. Zo gaat het verhaal dat het huis, dat stond aan het eind van de 1e Pallertweg behekst was. De kinderen waren er altijd ziek. En ja hoor, men vond er op een van de beddenkussens een heksenkrans…

De wandelroute loopt door het voorterrein van de vesting, een gebied dat men bij dreiging uit het oosten onder water kon zetten. Met sluizen en dijkjes bracht men, toen het moeras door indroging zijn ondoordringbaarheid verloor, een extra verdedigingslinie aan.

De Soldatendijk (punt 14) bijvoorbeeld werd indertijd aangelegd om te voorkomen dat het water naar het lagere noorden zou weglekken. Aan het eind van deze dijk is een sluisje om de waterstand te kunnen regelen. Dit sluisje was van zo’n strategisch belang dat er een kleine veldschans (Redoute Bakoven) werd gebouwd om het te beveiligen. In tijden van gevaar lag Bourtange als een eiland in ondiep water. Men is nu begonnen deze ‘natte horizon’ weer te herstellen.

Stichting Het Groninger Landschap beheert dit gebied nu. De beheerorganisatie organiseert excursies in dit gebied. Er groeien langs het Soldatendijkje zeldzame planten als gagel, Zwolse anjer, verfbrem en muizenoor.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten.
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving
We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.
Download route 17 Soldatendijk.gpx

Kaart route 17 Soldatendyck

6,06 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde en wordt gesponsord door: t Oal Kroegie - Bourtange

Meer foto's route 17

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 17 te bekijken.

Deel deze pagina