Wandelroute 20: Ol Graitje Jipsinghuizen, 7,5 km.

Wandelroute 20: Ol Graitje Jipsinghuizen, 7,5 km

 

De brug over de Ruiten Aa in Jipsinghuizen is een historische plek. Bij de brug ligt nog het Bisschopskerkhof, de plaats waar in 1665 het leger van Willem van Nierop het 1800 man sterke leger van de bisschop van Münster in de pan hakte. In die tijd lag het dorp zelf, een tiental Saksische boerderijen en veel schaapskooien groot, een stukje noordelijker.

In de dertiger jaren van de twintigste eeuw verschoof de dorpskern wat naar het zuidoosten, naar het gebied Plaggenborg, dat zijn naam dankt aan een belangrijke bezigheid in die jaren: turfwinning. Jipsinghuizen was toen misschien wel bekender – of beruchter – dan nu. De stoomtram voerde honderden werklozen aan die land ontgonnen.

De wandelroute volgt de loop van de Ruiten Aa door een zacht glooiend gebied met een aangename afwisseling van akkers en bossen. Op het noordelijkste deel van de tocht zijn de ‘ronde akkers’ en de ‘hoornakkers’ gelegen. Die namen duiden op de ontstaansgeschiedenis van het gebied. De Ruiten Aa heeft er in zijn wilde jaren heel wat zand verplaatst.

Vervolgens loopt de wandelroute door Wollinghuizen, een gehucht met een tiental boerderijen en woonhuizen. De rechte weg tussen Jipsinghuizen en Wollinghuizen was vroeger ook het tracé van de spoorbaan. ‘Ol’ Graitje’ heette de stoomtram in de volksmond. 

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten.
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving
We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.
Download 20 - Ol Graitje-Jipsinghuizen.gpx

Kaart route 20 Ol Graitje - Jipsinghuizen

7,55 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde en wordt gesponsord door: Hotel de Waalehof

Meer foto's van route 20

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 20 te bekijken.

Deel deze pagina