Wandelroute 21: Rijsdam Jipsinghuizen, 8,5 km.

Wandelroute 21: Rijsdam Jipsinghuizen, 8,5 km

 

In de negentiende eeuw was het water uit het oosten een grote bedreiging voor Jipsinghuizen en omstreken. Tegen veel regen en sterke oostenwind was de dijk tussen Bourtange en Sellingen kennelijk niet opgewassen. In maart 1876 bijvoorbeeld brak hij op maar liefst zes plaatsen door, zodat markegronden en de straatweg gedeeltelijk onder water liepen. In het begin van de twintigste eeuw maakte de aanleg van het Ruiten Aa-kanaal een eind aan de wateroverlast.

Op deze wandelroute komt u langs het kanaal en het gebied ‘Over de dijk', dat vroeger die dreiging opleverde. In het landschap is nu geen dijk meer te bekennen.

Na de wandeling langs het kanaal gaat de wandelroute over het maaipad van de Nieuwe Ruiten Aa naar Rijsdam, een gehuchtje met een geschiedenis. Het dankt zijn naam aan de dam van rijshout, die in 1627 door Carel Rabenhaupt werd aangelegd om het water via de Nieuwe Ruiten Aa en het Moddermansdiep naar Bourtange te leiden. Het bastion zat om water verlegen omdat zijn grootste natuurlijke bescherming, het uitgestrekte Bourtanger moor, indroogde.

In de twintigste eeuw heeft in Rijsdam een klein woonwagenkamp gelegen, waar de sanitaire omstandigheden zo erbarmelijk waren dat de bewoners een ton met fecaliën in de hal van het Sellinger gemeentehuis omkiepten om aandacht te krijgen voor hun probleem. Dat hielp: korte tijd later werden toiletten en washok geïnstalleerd. Nu is Rijsdam een welvarend streekje met mooie huizen, zonder één woonwagen.

In het laatste deel van de tocht is de oversteek over een stuw in de ruiten Aa opgenomen. Daarna wandelt u, althans in voorjaar en zomer, over de Hankamp Esch, die als natuurgebied wordt beheerd.

De wandelroute heeft twee kaarten en beschrijvingen, in wandelroute 21 a loopt u een alternatieve route van punt 1 tot en met 6.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten.
Download de kaart met de route 21
Download de routebeschrijving 21
Download de kaart met de route 21a
Download de routebeschrijving 21a
We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.
Download 21a - Rijsdam-Jipsinghuizen.gpx
Download 21 - Rijsdam-Jipsinghuizen.gpx

Kaart route 21 A Rijsdam - Jipsinghuizen

7,8 km

Kaart rote 21 B Rijsdam - Jipsinghuizen

8,37 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde en wordt gesponsord door: Hotel de Waalehof

Meer foto's van route 21

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 21 te bekijken.

Deel deze pagina