Wandelroute 22: Zellinger Bossen, 8,5 km.

Wandelroute 22: Zellinger Bossen Sellingen, 8,5 km

 

Op deze wandelroute ontmoet u mooie voorbeelden van alle Westerwoldse landschappen: essen met ruim uitzicht, beekdalen met grazige, bloemrijke oeverlanden en hier en daar oude boerderijen, heidevelden en bossen. Staatsbosbeheer heeft de Sellinger bossen en het natuurgebied Ter Borg in beheer. In een deel van het gebied is natuurbehoud het hoofddoel.

Het is gemengd bos, waar dood hout blijft staan of liggen. Een ander deel is in de eerste plaats productiebos. Daar wordt gedund en gesnoeid om uiteindelijk mooi lariks- en grenenhout te kunnen oogsten. Het zuidelijke deel van de wandeling loopt door de buurtschap Ter Borg, waar een zeventiende eeuwse (in 1982 gerestaureerde) schaapskooi staat.

Waar bossen en beekdal elkaar ontmoeten (wandelroute: punt 19) ligt een ‘uitkijkbult’ vanwaar men de meanderende Ruiten Aa voor een deel kan overzien. Let even op de aardige gedichten die in de traptreden zijn gebeiteld.

Wat men niet (meer) ziet is dat dit gebied rond 1992 is ‘aangelegd’. Toen zijn de oude meanders, die in de vijftiger jaren zijn dichtgeschoven en vervangen door een rechte watergang hergraven. De rivier kan sindsdien weer in zekere mate zijn gang gaan. Niet onbeperkt: met een stuw kan worden bijgestuurd als aangrenzende landbouwgronden dreigen te worden overstroomd. Bij de stuw (bij Rennenborg) is een ‘vistrap’ aangelegd. Vissen zijn niet in staat een stuw stroomopwaarts te passeren, maar kunnen wel de kleine stroomversnellingen van de ‘trap’ nemen.

De rechte stukken Ruiten Aa zijn nu weer ‘dode armen’ geworden, natte stroken die aantrekkelijk zijn voor kiekendief, witgatje en bergeend. Het beekdal herbergt tal van bedreigde plantensoorten als Noordse zegge en gevlekte orchis. Ook in een wat noordelijker gelegen deel van de Ruiten Aa, bij Wollinghuizen, is de oude kronkelende loop hersteld. Natuurmonumenten is hier de beheerder.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten.
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving
Download 22 -Zellinger Bossen-Sellingen.gpx

Kaart route 22 Zellinger Bossen - Sellingen

8,51 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde 

Sponsor van deze route:


Dr.P.Rinsemastraat 1

9541 AL  Vlagtwedde

Tel 0599 217000

https://huisartsenpraktijkpostma.nl

Meer foto's van route 22

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 22 te bekijken.

Deel deze pagina