Wandelroute 24: Rondom de Molen Ter Haar, 6 km.

Wandelroute 24: Rondom de Molen Ter Haar, 6 km

 

Ter Haar bestaat uit een paar boerderijen en als de stokoude, houten ‘standerd’ koren- en pelmolen de rand van het dorp niet markeerde, zou je het gehucht misschien niet eens opmerken. De wandelroute begint daar en gaat eerst door de open Veenkoloniale velden, dan langs het sportpark van Ter Apel en vervolgens door een deel van de Ter Apeler bezittingen van Staatsbosbeheer.

Op een warme dag is het natuurlijk beheerde oude bos een koele verademing. De Ruiten Aa stroomt erlangs en is daar, anders dan bij Sellingen en Vlagtwedde, een simpele, weinig inspirerende watergang.

De molen is een rijksmonument. Deze standerdmolen is het oudste molentype van ons land en dit exemplaar is het laatste nog min of meer originele dat Groningen rijk is. Ooit telde de provincie veertien van deze, geheel om een spil, een standerd, draaibare molens. Dat was rond 1600, toen de timmerman ook de laatste hand aan deze molen legde. Niet in Ter Haar, maar in Bourtange, 20 km verder. Hij stond op de vestingwal wind te vangen tot boer Maarsing in Ter
Haar hem in 1831 voor fl. 750,-- kocht van de Bourtanger molenaar Jan van Hateren en in zijn woonplaats liet herbouwen.

Bij een bezoek aan Bourtange ervaart men de houten standerdmolen op de vestingwal nog
steeds als een herkenningspunt… een getrouwe kopie van de originele natuurlijk!

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten. 
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving

We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.Download Route 24 Rondom de Molen.gpx

Kaart route 24 Rondom de Molen - Ter Haar

6,03 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde en wordt gesponsord door: http://www.smederijberndt.nl

.

Meer foto's van route 24

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 24 te bekijken.

Deel deze pagina