Wandelroute 26: De Bosbeek Ter Apel, 12,5 km.

Wandelroute 26: Bosbeek, Ter Apel, 12,5 km.

Ruim honderd jaar geleden teisterden overstromingen Westerwolde. De meanderende beken Ruiten Aa en Mussel Aa, konden de watermassa's uit Drenthe niet verwerken. De sponswerking van de Groningse en Drentse veengebieden nam evenveel af als de ontginningen daar vorderden. De roep om kanalisatie werd steeds sterker, zelfs zo dat er een pressiegroep voor werd opgericht: de Vereniging tot bevordering der Kanalisatie van Westerwolde. Het stroomgebied van de Ruiten - Aa staat bij Ter Apel in contact met dat van de Runde. Dat riviertje stroomde vroeger van het veengebied Zwartemeer in Zuidoost - Drenthe en een zijtak van de Runde, de Moersloot, was één van de stroompjes die bij het Klooster van Ter Apel de Ruiten Aa voedde. Drie organisaties, Staatsbosbeheer, Waterschap Hunze en Aa's en de Dienst Landelijk Gebied, hebben de handen ineen geslagen om de verbinding tussen het Runde - stroomgebied en de Ruiten Aa te optimaliseren. Zij groeven de Bosbeek, die u bij punt 6 en 23 op tijdens de wandelroute tegen komt.

Bij punt 6 ziet U de nieuwe aangelegde Bosbeek die de verbinding moet vormen tussen het riviertje de Runde (DR.) en het riviertje de Ruiten Aa. De beek heeft één wat steilere oever met maaipad en één zwakhellende oever, met allerlei ongelijkheden en ondiepten aan de waterkant.

In het zuiden wordt de beek onder het Ruiten Aa-kanaal door geleid (wandelroute punt 23). Hier begint de Bosbeek en direct rechts bevindt zich de duiker onder het Ruiten Aa-kanaal die, in de toekomst, het water van de Runde via de Bosbeek naar het riviertje de Ruiten Aa moet brengen.

Er zullen nog een aantal hindernissen moeten worden genomen om de verbinding tussen de Bosbeek en het riviertje de Runde te realiseren. In het noorden takt hij aan op de Ruiten Aa, die uiteindelijk meer en schoon water krijgt. Waar het honderd jaar geleden de kunst was de natuurlijke rivieren te ontlasten gaat het er nu om het Drentse water niet via de weg van de minste weerstand (de kanalen) naar de Dollard te transporteren, maar het juist de rivieren te laten leven.

Bij punt 4 van de wandelroute ziet u een rietfilter: de overstort van de riolering wordt door dit rietfilter gezuiverd en weer schoon geloosd op het riviertje de Ruiten Aa. Het rietfilter is aangelegd i.h.k.v. Westerwolde Schoon.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten.
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving

We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.
Download 26 - De Bosbeek-Ter Apel.gpx

Kaart route 26 Bosbeek - Ter Apel

12,39 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde. 

Voor deze route kunt u zich nog opgeven als sponsor. Mail naar info@wandeleninwesterwolde.nl

Meer foto's route 26

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 26 te bekijken.

Deel deze pagina