Wandelroute 28: De Ieme Jipsingboertange, 5,5 km.

Wandelroute 28: De Ieme Jipsingboertange 5,5 km

Een tange is een zandrug. Van daaruit werd tot even na de oorlog de turf en ijzeroer gewonnen, trokken de schepers met hun kudden de heide op en werden de akkers ontgonnen en bossen aangelegd. De streek Westerwolde en het aangrenzende veenkoloniale gebied hebben bittere armoede gekend. Werken in de turfwinning was geen pretje, niet voor de dorpelingen en evenmin voor de schare werklozen, die er in de dertiger jaren van de 20ste eeuw aan het werk werd gezet.

Het provinciaal bestuur heeft anno 2000 uitgesproken dat de recreatieve ontwikkeling krachtig zal worden gesteund. In het nabije stroomdal van de Ruiten Aa– een deel van de Ecologische Hoofdstructuur van Groningen – wordt flink geïnvesteerd in natuurontwikkeling en recreatievoorzieningen.

Behalve het verkavelingpatroon duidt nu in het langgerekte dorp Jipsingboertange weinig meer op die geschiedenis. Het aantal toeristen dat er ’s zomers neerstrijkt overtreft het aantal inwoners, zo’n 150, vele malen. Zij komen voor de rust in de bossen van de boswachterij Sellingen en het nabije natuurgebied Ter Borg. Niet alleen toeristen hebben het dorpje ontdekt. Ook mensen uit andere landsdelen, die het druk druk druk voor gezien wilden houden, vinden er ruimte en een vriendelijke bevolking. Wie er wandelt wordt door iedereen gegroet.

Wie verblijft in Jipsingboertange hoeft niet ver te gaan om aan de eerste wandelroute te beginnen. De tocht gaat voor bijna de helft door het open veld en biedt dan de echte Oostgroningse vergezichten. Het andere deel van de wandelroute is in oude en jonge bossen uitgezet over goed begaanbare paden. Je kunt er reeën en buizerds tegenkomen. Vanuit een huisje in het bos wordt honing verkocht. Jipsingboertange heeft vanouds een warme relatie met bijen, die net als in Drenthe ‘iemen’ heten. Verschillende lokale namen getuigen daarvan.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten. 
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving

We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.
Download 28- De Ieme Jipsingbourtange.gpx

Kaart route 28 De Ieme Jipsingbourtange

5,48 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde.

Voor deze route kunt u zich nog opgeven als sponsor. Mail naar info@wandeleninwesterwolde.nl

Meer foto's van route 28

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 28 te bekijken.

Deel deze pagina