Wandelroute 30: De Beetse Sellingen, 11 km.

Wandelroute 30: De Beetse Sellingen, 11 km

Deze wandelroute is verboden voor honden!

Sellingen is en van de oudste dorpen van Westerwolde. Officieel wordt als ‘geboortejaar’ 857 aangehouden, maar toen had de eerste priester daar al een voet aan de grond gekregen.

Het is een esdorp met brink, welgelegen aan het beekdal van de Ruiten Aa. De wandeling gaat door een afwisselend gebied met kleine bossen, houtsingels, weiden en akkers en het is vooral aan de onverzettelijkheid van de Sellingers te danken dat we er nu nog van kunnen genieten. Het plan Kikkert had namelijk aan het begin van de zeventigers jaren van de 20ste eeuw voor dit gebied 6000 ha militair oefenterrein in petto. Gelukkig sneuvelde het plan.

U ontmoet tijdens deze wandelroute mooie voorbeelden van alle Westerwoldse landschappen: essen met ruim uitzicht, beekdalen met grazige, bloemrijke oeverlanden en hier en daar oude boerderijen, heidevelden en bossen.

Staatsbosbeheer heeft de Sellinger bossen en het natuurgebied Ter Borg in beheer. Het heideveld bij het gehucht Ter Borg is met z’n 60 hectare het grootste van de provincie Groningen.

Het voormalig vloeiveld dat u passeert was vroeger bij de Avebe in gebruik. De eiwitrijke afvalstoffen van de aardappelverwerkende industrie werden erop geloosd, wat knap kon stinken. Nu is het een waar vogelparadijs, waar het paapje, de roodborsttapuit en de kwartel nog steeds broeden.

Bij punt 6 in de route, voor het veerooster zie je aan de linkerzijde een boerderij met o.a. vogelkooien met roofvogels.

Deze wandelroute is verboden voor honden!

Daar waar de routebeschrijving tot verwarring kan leiden zijn paaltjes met een wit-gele markering geplaatst.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten. 
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving

We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.
Download 30 - De Beetse-Sellingerbeetse.gpx

Kaart route De Beetse - Sellingen

11 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde.

Routesponsor:

Mini Camping Harmina Hoeve
Familie Danker
Beetserweg 34
9551 VE Sellingen Tel.: 0599322205
www.harminahoeve.nl/
email: info@harminahoeve.nl

Meer foto's van route 30

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 30 te bekijken.

Deel deze pagina