Wandelroute 33 De Korenbloem Vriescheloo, 5,4 km.

Wandelroute 33 De Korenbloem Vriescheloo 5,4 km

Het kerspel Vriescheloo bestond uit de dorpen Vriescheloo en Lutjeloo.

Door de eeuwen heen heeft het dorp zich in oostelijke richting verplaatst. Vriescheloo bezat en bezit nog vele boerderijen.

Deze wandelroute loopt vanuit het dorp Vriescheloo door een gebied dat door de ruilverkaveling in de tachtiger jaren van de vorige eeuw behoorlijk is veranderd.

De weg de Zodendijk herinnert eraan, dat hier vroeger een dijk was, die de bewoners van Vriescheloo moest beschermen tegen het hoge water van de Westerwoldse Aa.

U komt langs Oud Wedderveen, een oude nederzetting, waar verspreid nog wat huizen staan.

De zandpaden die u hier bewandelt, kon u vroeger overal aantreffen in Westerwolde. Zomers waren ze aardig goed begaanbaar, maar in de natte periodes was er vaak geen doorkomen aan.

Hierna komt u door een voormalig heidegebied dat vroeger Wedderheide werd genoemd. De naam Wedderheide is kortgeleden teruggekomen middels een gehuchtenbord, dat hier is geplaatst.

Vogelzang was vroeger een heidegebied aan de zuid/oostrand van Vriescheloo (deel van de Loosterheide). Aanvankelijk stonden hier plaggenhutten, later armoedige arbeidershuisjes. Tijdens de ruilverkaveling is bijna alles verdwenen. Thans vindt u er wat bos en gespreide bebouwing. Vogelzang was een apart streekje, waar over het algemeen mensen woonden, die het niet zo breed hadden.

Uw vertrek- en aankomstpunt is “Molen De Korenbloem” waar de molenaar u graag vertelt over de geschiedenis van deze molen. De Theeschenkerij bij de molen is geopend als de molen ook open is. U komt echter niet vaak voor een dichte deur.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten.
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving

We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.

Download 33- De Korenbloem.gpx

 

 

Kaart route 33 De Korenbloem Vriescheloo

5,34 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde.

Voor deze route kunt u zich nog opgeven als sponsor. Mail naar info@wandeleninwesterwolde.nl

Meer foto's van route 33

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 33 te bekijken.

Deel deze pagina