Wandelroute 35 De Barak, Sellingen-Jipsinghuizen 9,5 of 14,5 km

Wandelroute 35 De Barak, Sellingen-Jipsinghuizen 9,5 of 14,5 km

De hel van Jipsinghuizen (door Cees Stolk)

Wandelen door een bewogen geschiedenis. De schepping begon in Westerwolde opnieuw. Duizenden hectares woeste heide gingen in de crisisjaren van de 20ste eeuw op de schop. Werklozen zwoegden in het zweet hun aanschijns en schiepen zo een nieuwe aarde. Werkverschaffing heette dat toen. Grote motor was rijksinspecteur Jan Buiskool, eerst dominee, later burgemeester van Vlagtwedde en Delfzijl. Voor het werkvolk ging hij de geschiedenis in als de drijver, de ’Groningse Mussolini’, maar voor de overheid was hij de architect van de werkverschaffing in heel Nederland. De werkverschaffing die in 1924 in Groningen begon stond model voor andere projecten in het land. 
Uit alle delen van de provincie Groningen, maar ook uit het westen des lands kwamen de werklozen met op hun nek hun schop. Gedwongen arbeid. Hun werk: woeste, onvruchtbare grond een meter diep omspitten. Hun eindbestemming: het tramstation van Jipsinghuizen. Hun loon: een tientje en vaak minder. 
Tegenover het station (nu woonhuis) herinnert een beeld van Eddy Roos aan die tijd. Het beeld geeft vorm aan de wanhoop van toen en de hoop op een nieuwe morgen. 
De arbeiders spraken van een ’hel’. De boeren en bazen van een ’weldaad’. De werklozen vertrokken ’s maandags voor een week van huis. Na een werkweek van 50 uur stonken zij bij thuiskomst zaterdag naar lysol. Hun keet werd grondig ontsmet. Eén van die tientallen barakken staat nog overeind. Nabij Jipsingbourtange komt het verleden bij de wandelaar op bezoek. Hij stapt terug in de tijd en ervaart de verschrikkingen. Na de werklozen dreef het nazi regime de joden bijeen in de barakken voordat zij enkele reis Auschwitz gingen. En na de oorlog kwartierde de overheid foute Nederlanders in. Kamp Sellingerbeetse is zo een voorbeeld van multifunctioneel gebruik.

website Kamp de Beetse 
https://kampdebeetse.wordpress.com/

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten.

Download Routebeschrijving 35.pdf

Download Routekaart 35_kort.pdf

Download Routekaart 35.pdf

We hebben van deze wandelroute ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.

Download 35 De Barak 9,5 km.gpx
 

Download 35 De Barak 14 km.gpx

Kaart route 35 A De Barak, Sellingen - Jipsinghuizen

9,54 km

Kaart route 35 B De BArak, Sellingen - Jipsinghuizen

14,06 km

Sponsoren

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde  en wordt gesponsord door:

Camping De Bronzen Eik en Restaurant De Ruiten AA.
Zevenmeersveenweg 1
9551VT Sellingen
Tel. 0599 322006
receptie@debronzeneik.nl


www,restaurantderuitenaa.nl

www.debronzeneik.nl

 

 

Zorgboerderij de Spinberg
www.despinberg.nl

Meer foto's van route 35

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 35 te bekijken.
 

Deel deze pagina