Wandelroute 8: De Lethe Bellingwolde, 8 km.

Wandelroute 8: De Lethe Bellingwolde, 8 km

 

Op de wandeling door en rondom Bellingwolde zijn de negentiende-eeuwse tegenstellingen tussen de enorme rijkdom van de graanboeren en de armoede van hun arbeiders nog steeds zichtbaar, ook al is menig voormalige arbeiderswoning omgetoverd tot een paleisje.
De statige, soms rijk gedecoreerde boerenvilla’s van de Oldambtster boerderijen staan aan de hoofdweg. Ze zijn gebouwd in de tweede helft van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw, toen de graanprijzen hoog waren en de eerste landbouwmechanisatie (de stoomdorsmachine) haar intrede deed.
De bomen die in die dagen werden geplant zijn nu schitterende groene monumenten.

De wandelroute loopt met de kavelrichting mee naar het zuidoosten. Na het passeren van het B.L. Tijdenskanaal gaat de wandeling door De Lethe, een terrein van Staatsbosbeheer met lange rechte boomsingels.
De naam verwijst naar de grensrivier die Westerwolde ooit scheidde van onze oosterburen. Vroeger woonden hier landarbeiders, net als aan andere lange lanen achter de herenboerderijen.

Teruglopend naar het kanaal komt u langs twee oude vestingwerken, de Redoute en de Flèche. Ze zijn aangelegd in de Franse tijd en gerestaureerd in 1985.
Direct na het passeren van de Flèche ziet u links een klein stukje authentiek hoogveenmoeras.

Routebeschrijving en routekaart downloaden

De routebeschrijving en de routekaart kunnen worden gedownload door op onderstaande link te klikken. Vervolgens kunt u de routebeschrijving en de kaart uitprinten.
Download de kaart met de route
Download de routebeschrijving
We hebben van deze route ook een GPX bestand voor gebruik op een GPS of een Smartphone.
Download route 08 - De Lethe-Bellingwolde.gpx

Kaart route 8 De Lethe Bellingwolde

7,97 km

Sponsor

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde en wordt gesponsord door: 
Rustpunt, Hoofdweg 247, Bellingwolde.
Wij zijn enkel en al nog maar een Rustpunt, maar zijn wel dagelijks voor alle toeristen bereikbaar als koffie en thee etc. rustpunt en als toeristisch info punt. Je kan buiten door de tuin vertoeven of binnen droog in 100 M2 binnenruimte met voldoende tafels en stoelen, dus groepen zijn ook welkom. Mirjam de Wit, Hoofdweg 247, 9695 AH Bellingwolde, 06-15067022.

Meer foto's van route 8

Klik op onderstaande foto om meer foto's van route 8 te bekijken.

Deel deze pagina