Reisgids Consumentenbond

Gelezen in de Reisgids van de Consumentenbond

Journalist Kees Verplancke heeft Westerwolde uitgebreid bezocht en maakte hier een inspirerend reisverslag van in de Reisgids van de Consumentenbond van november 2016. Hier vindt u het artikel én zijn complete programma bij elkaar, zodat u ook zelf deze prachtige wandelingen en fietstochten in Westerwolde kunt maken!

Dag 1

Eerst onthaasten!

Gasterij Natuurlijk Smeerling is gevestigd in één van de acht gerestaureerde Westerwoldse boerderijen, die tezamen de status hebben van beschermd dorpsgezicht Smeerling. Door de unieke en gemoedelijke sfeer is Gasterij Natuurlijk Smeerling een prima startpunt. Hier begint uw verblijf in Westerwolde met onthaasten en heerlijk eten en te drinken. 

Adres: Smeerling 15 9591 TX Onstwedde

Giezelbaarg

Op een paar minuten van de Gasterij start wandelroute 32. De wandelroute leidt u vanuit Onstwedde naar Ter Wupping en  Veele. De afstand is 14 kilometer  en leidt u over "leuke paadjes (...): mooier kun je niet wandelen in het laagland".  Lees meer over de wandelroute

Adres startpunt: parkeerplaats van Staatsbosbeheer, tegenover Ter Wuppingerweg 5a, te Onstwedde

Dineren in Sellingen

Na het wandelen bent u vast toe aan een gezellige plek om wat te eten en bij te komen. In het nabijgelegen Sellingen vindt u verschillende restaurants, hier geniet u van betaalbare en smakelijke gerechten. 

Adressen:

  • Heerlijkheid Westerwolde, Westerkamp 33, 9551 BD Sellingen.
  • Herberg Sellingen, Dorpsstraat 37, 9551 AC Sellingen.

Overnachten in Westerwolde

Grote, onpersoonlijke hotels zijn er niet in Westerwolde; wel knusse en betaalbare B&B’s en kleinschalige hotels, vaak in combinatie met intieme, mooi gelegen boerderijcampings.

Journalist Kees Verplanke bezocht persoonlijk een flink aantal overnachtingslocaties en selecteerde voor u zijn persoonlijke favorieten: 

  • Herberg Sellingen: Vijf comfortabele, stijlvol ingerichte kamers in een verbouwde boerderij in hartje Sellingen. Goed en gezellig café-restaurant, de appeltaart is fameus. Gastvrije ontvangst.
  • Herberg de Bommelhoeve: Zes verzorgde kamers met goede boxspringbedden in een historische boerderij en een chalet in het dal van de Ruiten Aa; aan fiets- en wandelroutes. Op verzoek kookt de gastheer. Zelfbediening voor drankjes. Met massagebad. 
  • Molenpension Stee & Stoetje: Twee eenvoudig ingerichte, maar verzorgde kamers en een appartement met boxspringbedden in het dorp. Met theeschenkerij en  molenrondleiding. 
  • Hotel Boschhuis: Acht niet al te grote maar comfortabele, eigentijds ingerichte kamers in een historisch hotel tegenover het middeleeuwse klooster. Met goed restaurant.  
  • Buitengoed het  Achterdiep: Twee eenvoudig ingerichte appartementen, een in de  stijl van de jaren 50 en een landelijk in een boerderij. Simpel kan ook: in het hooitel, oftewel een blokhut met een matje op strobalen, in een toercaravannetje of met de eigen tent of caravan  op de minicamping.

TIP: Westerwolde App

Als u de app Westerwolde download kunt u onderweg steeds eenvoudig zoeken naar de dichtstbijzijnde horecagelegenheden, rustpunten, bezienswaardigheden etc.

Lees het artikel in Reisgids van de Consumentenbond, november 2016

Klik op de foto om een PDF van het artikel te openen!

Bekijk nog meer tips van de journalist.

Dag 2

Naar de vestingstad Bourtange

Journalist Kees Verplancke had Bourtange hoog op zijn wensenlijstje. Hij plakte dus nog een paar extra kilometers aan de Fietsroute Ter Borg -Ter Apel (of andersom, afstand 37,6 km) om ook een bezoek aan vestingstad Bourtange te brengen. Download de fietsroute

Maak na het fietsen nog een wandeling in Bourtange "door de aangeveegde smalle straten en over de wallen" en bezoek de bezienswaardigheden "zoals de Kapiteinswoning, de Synagoge en Terra Morra, het museum over het veen".

Dag 3

Wandelen en klooster bezoeken

Rond Ter Apel vindt u de oudste bossen van Groningen, ze werden al rond het jaar 800 aangeplant.  De wandeling van 12,5 km leidt u niet alleen door dit indrukwekkende bos, maar ook door het beekdal van de Ruiten Aa. Lees meer over de wandelroute

Combineer deze wandeling met een bezoek aan het Domus Novae Lucis Klooster bij Ter Apel, het oudste plattelandsklooster van Europa. "Middeleeuws zijn nog delen van de kerk en enkele kamers, zoals die van de prior en de subprior. Er hangen schilderijen die zo oud als het historische klooster zelf lijken. Mis: ze zijn van de hedendaagse meester- schilder Henk Helmantel. Bijzonder zijn ook de houtsneden vanaf de 15e eeuw, en oude boekdrukken in de ruimte tussen de zolderspanten. Vooral de kerk, de oude gangen en de kruidentuin ademen de rust en stilte van een klooster. De nieuwe vleugel met exposities van moderne kunst is onmiskenbaar eigentijds".

Adres: Boslaan 3, 9561 LH Ter Apel

Deel deze pagina