(BL) Museum Klooster Ter Apel

Unieke inpandige Kruidentuin

Als je door de Kruidentuin wandelt zie je slechts hier en daar kleur; kruiden zijn over het algemeen bescheiden bloeiers. De geuren zijn echter overweldigend. Er heerst een serene rust tussen de eeuwenoude muren van de kloostervleugels. Achter de hoge ramen van de nieuwe Westvleugel dragen heiligenbeelden bij aan de sfeer. De Kruidentuin herbergt een grote collectie kruiden die geschikt zijn voor keukengebruik, geneeskracht hebben of geschikt zijn om als verfplant te gebruiken. Alle planten zijn van naambordjes voorzien met daarop naast de naam ook de werking die er aan toegedacht wordt.
Neem de tijd en ga zitten op een bankje om te genieten van geuren en rust.

De inpandige Kruidentuin van Museum Klooster Ter Apel is via de Kloosterreceptie te bereiken.
Toegang tot de Kruidentuin is tijdens WWR gratis.
De planten- en kruiden maken deel uit van de museale collectie. Een donatie wordt op prijs gesteld, welke gebruikt wordt voor onderhoud van en onderzoek tbv de Kruidentuin.
Natuurlijk kan ter plekke een entreebewijs gekocht worden om ook de kloostergebouwen te bezoeken. 

Extra Activiteiten

Museum Klooster Ter Apel stelt een speciaal programma samen. Te verwachten:

  • Aanwezigheid op bepaalde tijden van de Kruidentuinwerkgroep met gelegenheid tot vragen stellen en laten informeren.
  • Een aantal workshops verspreid over de dagen aan te bieden aan de tuinbezoekers; workshop fotografie en ‘zelf handcreme maken’.
  • Een lezing over Hildegard von Bingen.
  • Een Kruidenwandeling obv een deskundige met aansluitend een zelf te bereiden biologische kwarkpesto met proeverij.
  • Voor kinderen is een speurtocht en het honingratenspel te ontdekken in de Kruidentuin.
  • Verkoop van een (bijzondere) kruiden en planten gerelateerd aan de kruidentuin.

Alle informatie volgt in de loop van het voorjaar. 

Praktische Informatie

Museum Klooster Ter Apel,
Boslaan 3,
9561 LH Ter Apel
Anastasia vanderWerff-Podgórski /  0599 581 370
anastasia@kloosterterapel.nl

 

LET OP: maandag gesloten
 

ARTISTIEK PROGRAMMA

Informatie volgt

Geschiedenis van de Kruidentuin

Ooit was de Kloosterhof, waar nu de kruiden groeien, de begraafplaats voor de Kruisheren, maar ook voor mensen uit de omgeving. Het is een wonder te noemen dat het monumentale gebouw de tand des tijds heeft doorstaan. Na de stichting in 1465 is er volgens een middeleeuws plan honderd jaar gebouwd aan Domus Novae Lucis, Huis van het Nieuwe Licht. Lang hebben de kloosterlingen er niet kunnen leven. Nog geen vijftig jaar na de voltooiing veroverde Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg in 1594 het gebied en werd aansluiting bij de Republiek der Verenigde Nederlanden een feit. De gereformeerde kerk werd de staatskerk en dat betekende het einde van het kloosterleven in Groningen.

Hoge onderhoudskosten zorgden voor grote problemen in de eeuwen na 1600. De westvleugel werd door brand verwoest en vervolgens gesloopt, de bovenverdieping met de cellen van de Kruisheren afgebroken. Net op tijd, in de jaren dertig van de vorige eeuw, kwamen de restauratieplannen. Klooster Ter Apel kreeg zelfs de Westvleugel weer terug.

Sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw groeien er kruiden binnen de muren, maar de basis voor de huidige kruidencollectie is rond 1974 gelegd door Allie Eenjes, de laatste beheerder en bewoner van het klooster.

Kanukjes Akkertje

Op honderdtwintig stappen afstand van het Klooster ligt een kleine akker. Er is een houtwal omheen geplant en ieder jaar wordt de akker bewerkt met paard en ploeg. Op de akker groeien middeleeuwse gewassen, zoals hop, een grondstof voor bier.

Vrijwilligers van het Museum Klooster en Staatsbosbeheer ondersteunen de werkzaamheden enthousiast.
De akker is onderdeel van een educatief project dat zichtbaar maakt hoe de toenmalige kruisheren zelfvoorzienend leefden en werkten in samenhang met de flora en fauna van de omringende Kloosterbossen.
Leuk om even een kijkje te nemen!

Deel deze pagina