(BL) Vesting Bourtange

Vlakbij de Duitse grens ligt de vesting Bourtange, een oud vestingstadje dat in oude luister is hersteld. Welkom in het jaar 1742!

In 1580 gaf Willem van Oranje opdracht om op een zandrug in het Bourtangermoeras, op de grens met het huidige Duitsland, een fort aan te leggen. In 1593 werd de vesting in opdracht van Willem Lodewijk van Nassau opgeworpen. Tussen 1593 en 1851 was Bourtange een belangrijke vesting. Toen de vesting in 1851 werd opgeheven ontstond een agrarisch dorp. Slechts een aantal gebouwen herinnerden nog aan de glorie van vroeger. In de jaren zestig van de vorige eeuw nam de gemeente Vlagtwedde het initiatief om de vesting te reconstrueren. Het plan werd uitgevoerd tussen 1967 en 1992. Wallen werden opnieuw opgeworpen, grachten werden gegraven en soldatenbarakken werden gebouwd. Bezoekers van het Bourtange van nu wanen zich eeuwen terug in de tijd.

TIP: Ook de omgeving van de vesting is een bezoek waard. Maak eens een wandeling over de ‘natte horizon’ rond de vesting! Ontmoetingen met Konikpaarden en ander vee en een bijzondere vegetatie is de beloning!

Praktische informatie

Vesting Bourtange
W. Lodewijkstraat 33
9545 PA Bourtange

0599 35 46 00
info@bourtange.nl

ARTISTIEK PROGRAMMA

Informatie volgt

Deel deze pagina