Kunstenaarskollektief WinKal

Kunstenaarskollektief WinKal

Kunstenaarskollektief WinKal wordt gevormd door de kunstenaars en vrienden Bernard Winkel en Leo Kaldenbach. Samen zijn ze verantwoordelijk voor een hele reeks objecten, waarin soms de één soms de ander meer op de voorgrond treedt.

In het werk van Leo herken je de graficus, het lijnenspel en de strakke vormen. Bij het werk van Bernard Winkel zie je de constructeur. Je ziet hoe het gemaakt is; bewust laat hij de sporen zien van zijn constructiewerkzaamheden.
Samen zijn ze de laatste twee jaren ook actief bezig geweest met grafische kunst, lino’s en zeefdruk.
Het kollektief heeft een ontwerp gemaakt voor een herinneringsmonument in Stadskanaal. Het ontwerp is goedgekeurd en het monument bevindt zich nu in de uitvoeringsfase.

Bekend van eerdere exposities zijn de Denktanks. Mooie ruimtelijke objecten, waar je daadwerkelijk in kunt om je terug te trekken om na te denken. Waarover, dat is aan de denker.
Denktank IV is in wording, deze zal tijdens Westerwolde rijgt te zien zijn.

Kunstenaarskollektief WinKal exposeert bij De Stille Kniptuun.

Praktische informatie

Kunstenaarskollektief WinKal
Bernard Winkel en Leo Kaldenbach

Hoofdkade 19,
9561 JG Ter Apel

bernard@bernardwinkel.nl
bernardwinkel.nl

Bernard Winkel in de Denktank Bernard Winkel in de Denktank

Bernard Winkel (1968)

Opgeleid tot instrumentenmaker, daarna werd hij ondernemer in de metaalindustrie. In 2011 maakte hij een carrièreswitch naar ontwerper en bouwer van toegepaste kunst zoals tafels, lampen, grafmonumenten etc. Na de vooropleiding kunstacademie en een jaar kunstopleiding MeerDan (tegenwoordig Academie de Werker) richtte hij zich vooral op autonoom werk; voornamelijk metalen sculpturen en installaties.

Bernard:

"Perfectie moet als dat voor visuele of constructieve aspecten noodzakelijk is, overige zaken mogen losser, vrijer. Ik houd van rafelrandjes waar van alles gebeurt. Sporen van de bewerking, of later van het gebruik, worden niet weggepoetst maar geven een patina. Dit is mijn verwijzing naar het leven. Geen mens zonder een kras op zijn/haar ziel, geen relatie zonder deuk."

Object Bernard Winkel Object Bernard Winkel

Leo Kaldenbach (1947)

Leo is sinds 1974 werkzaam als grafisch vormgever en graficus, aanvankelijk in Emmen, later in Odoorn en sinds 1982 in Aalden. Vanaf 2005 is hij ook bezig met ruimtelijk werk. Hij ontwerpt en maakt onder meer 2D trappen, ladders, stoelen en samen met Bernard Winkel Denktanks.

Objecten Leo Kaldenbach Objecten Leo Kaldenbach

Deel deze pagina