De Vistrap

De Vistrap

Een tuin in een rustig nieuwbouw-villawijkje in Ter Apel en aan de achterzijde grenzend aan het riviertje de Runde.

In die Runde vier vistrappen en daar dankt de tuin zijn naam aan. 
Ina Savenije heeft de tuin een strakke indeling gegeven, passend bij het huis, maar hier en daar een ronde vorm in de bestrating maakt het geheel niet stijf.
Man Frans zorgt voor de strak geschoren hagen die de tuin structuur geven en het ontwerp benadrukken. Goed gekozen accessoires kleden de tuin aan.
Achterin de tuin is nog een kleine moestuin.

In deze straat is nog een deelnemende tuin: Wilma's Belevingstuin. Houtbewerker Hans Berghuis is ook een buurtbewoner. Leuk zo'n actieve buurt!

EXTRA ACTIVITEITEN

Demonstratie Raku-stoken
Tijdens Westerwolde rijgt zal keramiste Anneke Lutz het indrukwekkende Raku-stoken demonstreren en wel op:
zaterdag 16 juni van 11.00 tot 16.00 uur
zondag 24 juni van 11.00 tot 16.00 uur

Fosfour
A capella kwartet “FosFour” uit Sellingen bestaat al 15 jaar uit Ilona Ophof-Feiken (sopraan), Marende Verwey-te Velde (alt), Dolf Kuiper (tenor) en Bert Slijkhuis (bas).
Naast eigen bewerkingen schrijven zij ook eigen nummers. Een gevarieerd repertoire, 'van Bach tot Beatles'. 

Wanneer: Zondag 17 juni vanaf 14.00 uur, meerdere korte optredens. 

Praktische informatie


De Vistrap,
Frans en Ina Savenije
Generaal  Maczeklaan  6
9561ZA  Ter Apel

0599587519 / 0650622806                           inasavenije@gmail.com

Open: van 10.00 tot 17.00 uur
Woensdag gesloten

ARTISTIEK PROGRAMMA

Anneke Lutz

In 2004 gooide de kat een keramiek voorwerp kapot en vroeg Anneke een bevriende pottenbakster iets nieuws voor haar te maken. Deze nodigde haar uit het zelf eens te proberen en zo kwam Anneke Lutz weer in aanraking met klei en inmiddels heeft ze zich bekwaamd in het maken van functioneel keramiek. Vooral het ambachtelijke van het draaien van de objecten en het ontwikkelen van eigen glazuren spreekt haar aan. Ze experimenteert bovendien met verschillende manieren van het stoken.

In haar zelfgebouwde houtoven wordt de keramiek gestookt op 1300 graden. Dit maakt het werk sterk en goed waterdicht. De kleur en het uiterlijk van de potten zijn typisch voor het stoken met hout en je ziet de richting van de vlammen terug op het werk.
Ook maakt Anneke raku- en lustergestookt werk, op een lagere temperatuur, maar met dezelfde onvoorspelbaarheid van de gebruikte glazuren, waarbij bij het lusterglazuur een goudglans op het werk komt.

Hans Berghuis

Hans werkt met hout, een grondstof  die onuitputtelijk is bij goed beheer. Zijn houtsnij- en beeldhouwwerken zijn volledig handwerk; een handzaag, steekbeitels en gutsen en een klopper/hamer zijn de enige gereedschappen die hij nodig heeft. Een schuurpapiertje, wat olie of bijenwas voor de afwerking.
Voor binnenobjecten kiest hij vaak voor lindehout, zacht en prettig te bewerken. Voor buitenobjecten is duurzaam eiken- of acaciahout beter geschikt.

Voor het opzetten van een beeldhouwwerk wordt eerst globaal de gewenste vorm op het hout getekend. Met zaag en beitel wordt de grove gewenste vorm geschapen. Daarna met fijner gereedschap trefzeker stapje voor stapje naar het einddoel; wetende dat wat er af is, er niet meer aan komt. Eén verkeerde klap kan fataal zijn…
Maar juist die spanning geeft Hans veel voldoening: “Hout leeft en jij zelf ook, je kunt er oud bij worden. Ik ben 70!” 

Deel deze pagina