Klooster Ter Apel

Klooster Ter Apel en de Kruidentuin

In 1464 schonk Jacobus Wiltingh, pastoor in Garrelsweer en vicaris in Loppersum, zijn nederzetting Apell aan de Orde van het Heilig Kruis onder voorwaarde dat op deze plek een klooster zou verrijzen. Zo ontstond er een nieuw klooster in de landstreek Westerwolde, dat de naam kreeg Domus Novae Lucis, Huis van het Nieuwe Licht.

Binnen de kloostermuren bevindt zich een prachtige kruidentuin. Maar omdat deze tuin alleen via het Klooster te bereiken is, dient hiervoor entree betaald te worden. 
Tijdens Westerwolde rijgt geldt een speciaal tarief van € 5,00 voor Kruidentuin én Klooster. 

Kruidentuin

De Kruidentuin telt tegen de 160 plantensoorten behorend tot de museumcollectie. De van de planten afkomstige kruiden werden destijds door de oorspronkelijke bouwers en bewoners gebruikt om hun geneeskrachtige werking, als verfplant en als keukenkruid. Omgeven door de oude Kloostermuren ‘vertelt’ de Kruidentuin in de inpandig gelegen Kloosterhof de geschiedenis van kloosters in Nederland en van Domus Novae Lucis / Huis van het Nieuwe Licht in het bijzonder.

Spreuken van Abdis Hildegard von Bingen, de bekende middeleeuwse mystica, zullen uitnodigen tot overpeinzen.

Rond het klooster ligt de  Kloosterenclave, die op zijn beurt wordt omringd door bossen en kenmerkende landschapselementen. Alle activiteiten op deze enclave zijn wel gratis toegankelijk.

Praktische informatie

Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
9561 LH Ter Apel
0599 581370
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl

Entreeprijs: € 5,00 p.p. (i.p.v. € 7,50)
Niet geldig in combinatie met overige kortingen/arrangementen. MK is geldig.

Informatie voor groepen:
Alle (touringcar)groepen welkom, 80 personen maximaal per bezoek.

 

Kruidenplanten


In de Kruidentuin groeien 160 verschillende kruiden en planten en deze verzameling is onderdeel van de museale collectie van het Klooster.
De tuin wordt goed onderhouden door een vaste groep vrijwilligers. Regelmatig zullen deze 'Kruidentuinlieden' aanwezig zijn om antwoord te geven op alle vragen.
Bovendien zullen er kruiden en planten te koop zijn, gerelateerd aan de planten die in de Kruidentuin groeien en bloeien.

ARTISTIEK PROGRAMMA

Land-Art project | GAAT HELAAS NIET DOOR

Het eerder geplande LandArt project op de enclave kan helaas niet doorgaan vanwege ziekte van de spil van dit project. 

Wij wensen Xandra Koops veel sterkte en we zien haar vast een ander jaar aan het werk binnen ons evenement. 

LandArt LandArt

Jolanda den Besten | in de Spieker op de enclave

Is werken met droogbloemen monnikenwerk? Niet volgens Jolanda den Besten uit Meeden. Zij werkt al meer dan 25 jaar met droogbloemen en maakt natuurlijke decoraties van bloemen, geprepareerd blad en gevriesdroogde rozen.
De kwaliteit en de houdbaarheid zijn zo verbeterd dat Jolanda het een vorm van duurzaam bloemschikken vindt. Met de materialen die zij gebruikt kun je namelijk een kleurrijk bloemstuk maken, dat ook nog lang meegaat.

Jolanda geeft graag uitleg. En mocht het zo inspirerend zijn dat je zelf aan de slag wilt? Maak dan een keuze uit alle materialen en ga thuis aan de slag!
Jolanda staat ook op de Westerwolde rijgt FAIR op 21 juni in Smeerling.
www.jolandadenbesten.nl

Kloosterkraal | gratis toegankelijk

Ook het Klooster stelt een kraal beschikbaar voor bezoekers aan Westerwolde rijgt. Zoals eerdere jaren is voor de kraal gebruik gemaakt van de oude techniek van het vilten. Wie dat leuk vindt kan zijn/haar kraal, onder toeziend oog van bloemiste Jolanda den Besten, zelf verrijken met een klein toefje droogbloemen. Deze activiteit vindt plaats in de Spieker op de enclave. Deze Spieker is een replica van een historische voorraadschuur uit 1650, gebouwd op originele zwerfkeien en afgewerkt met leem en riet.

Yvonne Struys | toegang met entreebewijs

Kunst-Expositie: kazuifels van Yvonne Struys.
Meer info volgt nog

Deel deze pagina