Kwekerij Jacobs

'Kwekerij Jacobs', biologische tuin en kwekerij

Een hele hectare inspiratie. Wandel door de verschillende sferen van de showtuin en kies bij de kwekerij het mooiste uit voor thuis.

De  landelijk gelegen tuin van 1 hectare is een inspirerend paradijs voor elke plantenliefhebber. Als voorraad en showtuin voor de bijgelegen kwekerij, bevat deze een grote verzameling bijzondere vaste planten en siergrassen die steeds in geraffineerde combinaties zijn toegepast. Vanaf een uitgebreid stelsel van smalle hakselpaadjes zijn de vele lange en smalle eilandborders te bewonderen. Er zijn uitbundige en weelderige beplantingen rondom een natuurlijke vijver in een zonnig tuindeel naast ingetogen schaduwtuinen onder oude bomen rond het woonhuis. Verder een sierlijke moestuin, bijna geen gazon en Kwekerij Jacobs is houder van de Nederlandse Planten Collectie Helenium.

EXTRA ACTIVITEITEN

Zowel Anneke Gebert (keramiste) als Albert Dubben (houtdraaier) zullen demonstraties verzorgen.

RAKU-STOKEN: door Anneke en haar man Frans
Zondag 17 en zondag 24 juni.

HOUTDRAAIEN
Albert Dubben zal het houtdraaien demonstreren :
Beide weekenden (16, 17, 23 en 24 juni) en dinsdag 19 juni

Praktische informatie

Kwekerij Jacobs
5e Dalweg 4
9699 TS Vriescheloo
www.kwekerijjacobs.nl
info@kwekerijjacobs.nl

gratis toegankelijk
alle dagen van 9.00 - 17.00 uur

Informatie voor groepen:
Maximaal 70 personen.

ARTISTIEK PROGRAMMA

Anneke Gebert

In 1979 probeerde Anneke een broodje klei. Vrijwel direct werd ze door het materiaal gegrepen en het heeft haar later ook niet meer losgelaten. Anneke is geheel autodidact. Anneke stookt volgens de RAKU techniek door middel van een zaagseloven.
Aan de vormen, maar zeker ook aan haar specifieke Raku kleuren, kan men haar werk herkennen. Anneke exposeert regelmatig in binnen- en buitenland waar ze met haar werk ook op diverse keramiekmarkten te vinden is.

Het Raku stoken van keramiek is een oude Japanse techniek waarbij een zwart netvormig scheurtjespatroon in de glazuur ontstaat, het zogenaamde craquelé.
Op de zondagen vindt een demonstratie plaats door Anneke en haar man Frans. Bij slecht weer wordt een regenscherm geplaatst zodat het bijzondere Raku stoken altijd door kan gaan.
> annekegebert.nl

Jaarkraal 2018

Anneke Gebert is de kunstenaar die dit jaar onze jaarkraal maakt en die mag niet ontbreken aan de ketting! Omdat het de 5e Westerwolde rijgt is, zal naast het jaartal ook het cijfer 5 te zien zijn op deze kraal! 

In afwachting van de rijping van het zaad
is de zaaddoos een herinnering aan de bloei.

Lisette Rombouts

Zaaddozen objecten van textiel en papier

Lisette vertelt:
Vanaf  jonge leeftijd ben ik met stoffen en draden bezig.  Mijn liefde voor werken met textiel, het gevoel voor stoffen en kleuren én de handigheid kreeg ik spelenderwijs van huis uit mee. Ik zag mijn moeder regelmatig met stoffen bezig om kleding te maken of te vermaken. Eerst naaide ik met de hand, toen op de trapnaaimachine en later op de elektrische naaimachine.

Mijn creatieve scheppingsdrang is altijd aanwezig. Materialen en vormen die ik tegenkom prikkelen en roepen ideeën op om iets te maken. Ik volgde een opleiding mode en kleding maar werkte uiteindelijk in de natuurvoedingssector en later als hovenier en tuinontwerper. Via cursussen (o.a. beeldhouwen, papier en textiele werkvormen) en werken aan eigen projecten heb ik mijn creativiteit verder ontwikkeld en steeds meer ruimte gegeven.

Vrijwel mijn hele leven woon en werk ik in een omgeving met veel natuur. Het ritme van de seizoenen, de fascinerende vormen, structuren, texturen en kleurcombinaties in de natuur blijven me verwonderen en verblijden. Een paar jaar geleden werd ik gegrepen door de vormen van zaaddozen van planten. Prachtige verpakkingen voor potentieel nageslacht.  Dit inspireerde mij tot het  Zaaddozenproject.  In dit project komen een aantal belangrijke dingen uit mijn leven samen: planten, textiel en beeld(h)bouwen.

In mijn werk maak ik gebruik van diverse technieken die ik combineer en weer verder doorontwikkel, zoals het verharden en beschilderen van stoffen en draden, vrij borduren op de naaimachine en het verwerken van planten in papier-maché.   
> lisetterombouts.nl

Albert Dubben

Albert woont in Vledderveen en is sinds 2007 een gepassioneerd houtdraaier. In zijn werkplaats ontstaan onder zijn handen de mooiste kunstwerken. Op de draaibank geeft het ruwe stuk hout zijn geheimen en geschiedenis prijs.
Albert: “Als het stuk hout zich ervoor leent, dan gaat mijn voorkeur gaat uit naar het maken van objecten met een natuurrand. Door de bast en spintlaag doordringen naar de kern van een stuk hout is steeds weer een waar avontuur. Telkens word je verrast door de schoonheid van de structuur en het kleurenspel van het materiaal. De vraag is voor mij steeds weer: hoe laat ik de structuur van het hout, de bast, de spintlaag en het kernhout zo mooi mogelijk uitkomen in het te maken werkstuk.
Helemaal spannend wordt het als je de fysieke schade die een boom gedurende zijn groeiperiode heeft op gelopen, door welke oorzaak dan ook, kunt laten meespelen."

De schoonheid van het hout is voor hen die het zien.

Deel deze pagina