Museum De Oude Wolden

Museum De Oude Wolden

Elk jaar gaat Museum de Oude Wolden, of kortweg MOW, speciaal voor Westerwolde rijgt naar buiten!

Tien dagen lang speelse kunst en vaak activiteiten op het buitenterrein van het museum. Voor het museum tref je een gazon met prachtige oude bomen en een terras, achter het museum een wandelbos met een rijke geschiedenis.

Het MOW programmeert door het jaar heen verschillende tentoonstellingen. Vaste prik is een zaal met olieverfschilderijen van (magisch) realist Lodewijk Bruckman. Deze schilder die in 1995 overleed, woonde een tijd in Bellingwolde. Zijn kleurvolle, realistische werken met veel detail nemen je mee naar een wereld vol symbolen van groei en vergankelijkheid. Prachtige bloemen, weelderige klimop maar ook eieren en sleutels keren steeds terug. Op de website www.lodewijkbruckman.nl kom je alles te weten over deze bijzondere schilder.

Ongeveer twee á drie keer per jaar wisselt het museum de grote hoofdtentoonstelling, met steeds een eigen thema of een nieuwe benadering.  In de ontvangst van het museum vind je veelal werk van kunstenaars uit Groningen en vlak over de grens, onder de noemer 24K. Vaak kiest het MOW tijdens Westerwolde rijgt hierbij voor een thema dat aansluit bij de tuinen- en kunstroute.

De tentoonstellingen binnen dienen tijdens Westerwolde rijgt  ter inspiratie voor buiten, al staan sommige dingen ook op zichzelf.

Zowel de tentoonstellingen als het buitenterrein zijn tijdens Westerwolde rijgt vrij toegankelijk.

EXTRA ACTIVITEITEN


Wiltsangh, middeleeuwse muziek
Een ensemble, bestaande uit 2 mannen en 4 vrouwen uit de omgeving van Westerwolde. Het repertoire omvat liederen uit de Middeleeuwen, de Renaissance en ook klassieke muziek uit meer hedendaagse tijden. Liefdesliederen, liederen waarin voorjaar en zomer geroemd worden, gebeden en lofliederen wisselen elkaar af.
Wanneer: Zaterdag 16 juni vanaf 14.00 uur

Henk Bogaard, zang en gitaar
Luisterliedjes met een flinke dosis groen en humor. Over groenten, kleine ongemakken en alledaagse dingen. 
Om even rustig bij te gaan zitten. 

Ook te beluisteren bij: Kopje Genieten (21 juni); De Vier Handen (22 juni). 
Wanneer: maandag 18 juni vanaf 11.00 uur 

Marlene Bakker, Groningstalige muziek
Marlene Bakker is een opvallende verschijning in het Groningstalig circuit. Jong, vrouw, eigenzinnig en gezegend met een prachtige stem. Haar eigen werk bezorgt haar een geheel eigen plekje binnen de Nederlandse muziekscene. Haar onlangs verschenen debuutalbum RAIF is inmiddels her en der al veelgeprezen en haar single ‘Waarkhanden’ gaat over terug gaan naar je roots na lang te zijn weggeweest. 
Marlene:"Ik vind Westerwolde magisch, er hangt historie in de lucht en ik voel me verbonden met het gebied. Vooral in 'Waarkhanden' komt dit terug."
Wanneer: 24 juni, aanvang 14.00 uur

Praktische informatie

MOW
Hoofdweg 161|
9695 AE Bellingwolde
0597 - 53 15 09
info@museumdeoudewolden.nl
www.museumdeoudewolden.nl

alle dagen open van 10.00 tot 17.00 uur
Tijdens Westerwolde rijgt is het museum tien dagen lang gratis te bezoeken.

Ilse Brul Ilse Brul
Geert Schreuder, Onstwedder Es Geert Schreuder, Onstwedder Es

ARTISTIEK PROGRAMMA

De Groen Geluk Route

Het wandelbos vind je achter het museum. Van oudsher is het bos bedoeld als kleinschalig wandelpark, waar je in een grote of kleinere boog door heen kunt lopen. Je kunt er op jacht naar allerlei inspirerende spreuken, soms wijs, vaker absurd en altijd in een bijzondere vorm. Om sommige kun je bijna niet heen, andere zijn wat meer verscholen. Het museum maakt op deze wijze een knipoog naar de huidige rage om huis en tuin te behangen met inspirerende spreuken.

De Menselaar | Heleen Wilkens

Op het buitenterrein van het MOW staat op zondag 17 en vrijdag 22 juni een oude brandweerbus, werkplek van kunstenaar Heleen Wilkens. Je kunt je hier door haar laten verbeelden, niet door middel van een (realistisch) portret, wel als een unieke personage.

Hierbij vraagt zij om iets persoonlijks in te brengen. Dit kan van alles zijn, een boodschappenlijstje, een oude foto, die ene mooi steen die al weken in je jaszak woont, een aandenken van het een of ander enzovoort. Mocht je niks bij je hebben, dan kun je altijd ter plekke iets oprapen uit het wandelbos of een persoonlijke notitie maken aan één van de tafels op het terras. Ook leuk om met een groep te doen!

De nieuwe tekening plaatst de kunstenaar samen met het persoonlijke item in een kijkkastje (mini vitrine) die zij plaatst op een groeiende buiteninstallatie. Zo wordt jouw personage onderdeel van een denkbeeldig dorp vol persoonlijkheden.

Heleen Wilkens werk maakt eveneens deel uit van de tentoonstelling 24K XL, die je binnenin het museum kunt bekijken.

zondag 17 juni van 15.00 tot 16.00 uur en vrijdag 22 juni  van 14.00 tot 16.00 uur

Heleen Wilkens; Water blijven dragen naar de zee Mixed media op doek. 50 x 50 cm. Heleen Wilkens; Water blijven dragen naar de zee Mixed media op doek. 50 x 50 cm.

Vaste expositie Lodewijk Bruckman (1903-1995)


Fijn gedetailleerde en realistische schilderijen vol symboliek, met soms een magisch realistische lading.

24K XL

In 2018 vind je naast Bruckman de tentoonstelling 24K XL boordevol uiteenlopende kunst van tien Groningse en Duitse kunstenaars. De tentoonstelling loopt door vrijwel het hele museum en toont schilderijen, beelden, grafiek, tekeningen en meer.

Exposanten zijn Ilse Brul, Marloes Buigel Boering, Birke Eng, Nelleke Hulshoff, Ingalil Lang, Rika Post, Harry Schomaker, Geert Schreuder, Magriet van der Werff en Heleen Wilkens.

24K XL is de finale van alweer de derde expositiereeks 24K, waarbij elke maand een interessante kunstenaar uit de eigen regio exposeerde in de ontvangst van het museum. Al de kunstenaars uit de reeks 2016-2018 komen nu samen in een groot overzicht. 24K is een referentie aan het aantal kilometers dat het museum tot de eigen regio rekent maar staat ook voor 24 karaat, de eenheid van zuiver goud. 

Speciaal voor de tentoonstelling liet het museum een fraaie kaartenbundel vervaardigen.
De tentoonstelling is tijdens Westerwolde rijgt geheel vrij te bezoeken, en loopt na de route nog tot en met 1 juli.

 

Deel deze pagina