Parktuin Entourage

Parktuin Entourage

Een tuin als een schilderij, waar met een beetje geluk de bloemenweides in bloei staan voor een onvergetelijke indruk.

De tuin is het doek, de groene vingers van Debora zijn de penselen en al ‘schilderend’ ontstaan vormen en het kleurenpallet. Elk jaar weer anders, verrassend, overweldigend, want de natuur mag, binnen bepaalde grenzen, haar gang gaan.
In het ‘schilderij’ ontdekt u de invloed van de Groningse Slingertuin en de Engelse landschapstuin. Het terrein van 18.000 m2 is omzoomd door een windsingel bestaande uit bomen, struiken en bloeiende heesters. In de binnenring de borders. Er zijn borders op soort, op kleur en zogenaamde waveborders. De bloemenweides zijn vooral in mei/juni de blikvanger met fel oranje klaprozen, blauwe korenbloemen, zacht paarse bolderiken, margrietjes en vele andere uitbundig bloeiende eenjarigen. In de vijvertuin heerst een romantische sfeer en de voortuin is voornamelijk aangeplant met boerenbloemen. Direct naast het kleurrijke buitenhuis ligt de kruidentuin. Hier, en ook in de bostuin en de groentetuin, herkent u de invloed van het ‘impressionisme’.

EXTRA ACTIVITEITEN

Rondleidingen door Sophia Maria Kienhuis

Uiteraard zal danseres/zangeres Sophia Maria Kienhuis in de beide weekenden tijdens WWR weer op haar eigen bijzondere manier prachtige rondleidingen geven door de tuin en langs de kunst.
Sophia Maria heeft zich na haar afstuderen aan de Hogeschool van de Kunsten in Amsterdam ontwikkeld tot all round artieste. Zij maakt in de hoedanigheid van Autonoom Dansend Kunstenaar Multi-disciplinaire performances en voorstellingen. Ze heeft voor verschillende gezelschappen en met meerdere kunstenaars gewerkt, maar beroemd en berucht werd ze vooral met haar eigen werk, waarbij ze op een interactieve manier contact maakt met het publiek vanuit de wens een thema tot leven te brengen. Sophia Maria maakt dansvoorstellingen, schrijft, zingt en maakt eigenzinnige theatrale verhalen, waarmee ze dichtbij durft te komen.
ikbensophie.com

Wanneer: beide zaterdagen en zondagen
om 11.00; 13.30 en 15.00 uur
gratis toegang

Praktische informatie

Parktuin Entourage
J. Buiskoolweg 20
9699 TT Vriescheloo/Rhederveld
www.ntourage.com
info@ntourage.com

gratis toegankelijk
alle dagen van 10.00 tot 17.00 uur

Informatie voor groepen:
Maximaal 50 personen
Indien horeca gewenst is: maximaal 30 personen

ARTISTIEK PROGRAMMA

Jannie Slootweg


Jannie Slootweg is een bekende exposant bij Entourage. Al een aantal jaren plaatst ze haar kleurrijke glasobjecten in de wilde bloementuin, die in juni op zijn mooist is. Daar hoort haar werk gewoon.

Jannie past tegenwoordig vooral de techniek van glasfusing toe. Vooral de wereld om haar heen is voor haar een bron van inspiratie, maar tijdens het creatieve proces ontstaat een ‘uniek’ glasobject dat uiteindelijk volkomen los is komen te staan van het oorspronkelijke uitgangspunt: die wereld om haar heen. Haar werk valt op door het contrast van fijne lijnen, grillige vormen en specifieke kleuren. Zij combineert glas ook met andere materialen om het daarmee in een geheel andere context te plaatsen.

  • Voor WWR 2018 heeft zij speciaal werk gemaakt passend bij het thema “Op ’n Riege” .​

divetroglaskunst.nl

Klaas Kuipers

Klaas Kuipers van Atelier de Steengroeve in Assen maakt beeldhouwwerken in diverse steensoorten, vaak gecombineerd met andere materialen zoals RVS, Cortenstaal en glas.
Klaas is ongeveer 30 jaar geleden begonnen met beeldhouwen, waarbij hij o.a les kreeg van Willem Bouters en Gerda Duiveman. Daarnaast heeft hij enige jaren les gehad van Edith Benedictus.

Nu heeft hij alweer 13 jaar een atelier aan de Witterstraat 62d in Assen. Hij geeft beeldhouwcursussen, workshops en bedrijfsfeestjes.
Ook organiseert hij beeldhouwweken in Frankrijk.
atelierdesteengroeve.nl 

Motto van Klaas Kuiper: 
Door in harmonieus samenzijn met de steen te gaan,
vertelt de steen u welke vorm in hem verborgen zit.
Laat u leiden door het lijnenspel dat dan ontstaat en
bepaal samen welke vorm er gecreëerd wordt.
Geef de vrijheid aan uw eigen creativiteit en ontdek
welk talent en vormgeving er in u verborgen zit.

Renée Otter

Renée (1950) groeide op en woonde tot haar 19e in Zuid Frankrijk, aan de voet van bergen met een verscheidenheid aan fossielen en soorten steen. De belangstelling voor steen, steengroeven en steen bewerken is daar begonnen.
In Nederland heeft ze jaren als medisch-oncoloog gewerkt en zich ingezet voor het verbeteren van de kwaliteit van de “kanker” zorg. Als zodanig is ze ook jaren directeur van het Integraal Kankercentrum Noord geweest.

Vanaf 1986 heeft ze vele cursussen gevolgd bij de kunstacademies Leiden en Groningen en verscheidene kunstenaars.
Voor haar beelden gebruikt ze verschillende soorten steen, brons en beton/cement, geïnspireerd door de menselijke emoties. Door gebruik te maken van abstraheringsprocessen wint de vormgeving aan visuele spanning om de stemming beter in beeld te brengen. Intimiteit, eenzaamheid, geborgenheid, verloren zijn, en andere gevoelens worden van binnenuit in vorm omgezet.
otter.exto.nl

Gretha Bosma

Gretha Bosma heeft haar opleiding genoten in Groningen.
Zij is al vele jaren bezig met beeldende vormgeving. In eerste instantie werkte zij veel met klei en boetseerde vooral veel portretten en modellen. Zij heeft ook vele portretten in opdracht gemaakt.

De laatste jaren is zij naast het boetseren ook in steen gaan werken. Haar inspiratie is vooral “De mens” en daarin de verscheidenheid.
Bij het werk in steen is zij meer gaan abstraheren en komen er meer dieren voor in haar werk.

 

Josephine Wortelboer

Josephine volgde een opleiding aan het Ubbo Emmius, de toenmalige lerarenopleiding voor beeldende kunst. Haar specialisatie was keramiek, ze studeerde af met ‘monumentale, rotsachtige vormen en gelaagdheid’.
Na jaren het onderwijs te hebben gecombineerd met eigen keramisch werk, geeft ze sinds 2007 workshops keramiek en raku stoken en soms korte keramiekworkshops aan kinderen.

Al ettelijke jaren boetseert Anneke ‘naar model’. Het leert haar te kijken naar vormen die ze later probeer te abstraheren en/of te vereenvoudigen. Afhankelijk van vorm en huid van de beelden, worden ze wel of niet geglazuurd. Glazuur wordt alleen gebruikt als het de expressie vergroot en accentueert.

Ook in potten en vazen, met de hand opgebouwd, probeer ze het stoere en de gelaagdheid van haar eerdere werk terug te laten komen. In haar bronzen beelden komen de expressie en vorm van het menselijk lichaam prachtig tot uiting.

Anneke Grootoonk

Anneke begon tien jaar geleden met beeldhouwen nadat ze jarenlang aan modelboetseren had gedaan. Ze werd gegrepen door de schoonheid van de steen die ontstaat na schuren en polijsten. Dat is een groot verschil met boetseren, de verrassing die de steen biedt en die iedere keer weer anders is. Dat maakt het beeld altijd uniek.

Ze ging naar Klaas Kuipers in Atelier de Steengroeve in Assen om zich verder te bekwamen in de technieken van het beeldhouwen en de mogelijkheden van de steen. Anneke werkt graag figuratief: mensfiguren of dieren. Het jarenlange modelboetseren en haar oorspronkelijke vak als fysiotherapeut helpen om de anatomische vormen goed te benaderen.
De vrouwentorso’s laten altijd een stukje van de ruwe, oorspronkelijke steen zien omdat niemand immers perfect is. Bij de dierfiguren komt dit ook vaak naar voren omdat het zo mooi de oorsprong uit de natuur weergeeft.

Voor deze expositie maakte Anneke een compositie van soortgelijke vrouwentorso’s die tegelijkertijd allemaal uniek zijn. En allemaal een stuk ruwheid op een verschillende plek van het lichaam hebben, bepaald door de vorm van steen. Het verbindende thema is dan ook ‘Nobody is perfect but everybody has her own beauty’.

Deel deze pagina