Anneke Lutz

Keramiek om dagelijks te gebruiken...


Anneke Lutz houdt zich al twaalf jaar bezig met keramiek. Vooral het ambachtelijke van het draaien van functionele keramiek spreekt haar aan. Ze ontwikkelt haar eigen glazuren en hanteert verschillende manieren van het stoken. 
In haar zelfgebouwde houtoven wordt de keramiek gestookt op 1300 graden. Dit maakt het werk sterk en goed waterdicht. De kleur en het uiterlijk van de potten zijn typisch voor het stoken met hout en men ziet de richting van de vlammen terug op het werk.
Ook maakt Anneke raku- en lustergestookt werk, op een lagere temperatuur, maar met dezelfde onvoorspelbaarheid van de gebruikte glazuren, waarbij bij het lusterglazuur een goudglans op het werk komt. 

Praktische informatie

Anneke Lutz Keramiek                            
Musselweg 119
Mussel
06 47361076

annekelutz.weebly.com


 

Over Anneke

Ze heeft het eigenlijk aan de katten te danken, de interesse voor klei. Nadat er weer eens iets sneuvelde, nodigde een vriendin haar uit om achter de draaischijf plaats te nemen en zelf iets te draaien.

Daar sloeg het virus toe. Naast het draaien raakte Anneke ook in de ban van het zelf ontwikkelen van glazuren. Na een kleine raku-oven bouwde Anneke een grote houtoven. Een hele dag stoken tot 1300 graden, twee dagen afkoelen en dan uitpakken...

 

Om van een paar simpele grondstoffen en oxides een glazuur te maken, om het daarna te stoken is een intrigerend proces. Elke keer weer is het een verrassing als de oven opengaat.

- Anneke Lutz

Deel deze pagina