Vestingtuinen Bourtange

Vestingtuinen Bourtange, klein maar fijn

Hoewel de vesting helemaal is teruggebracht naar het jaar 1742 en er regelmatig veldslagen worden uitgevochten binnen en rond de verdedigingswallen, waardoor je je inderdaad in de 18e eeuw waant, wordt er, nadat alle bezoekers weer naar huis zijn gegaan, gewoon gewoond in Vesting Bourtange.

En onder die bewoners houden er ook een paar van tuinieren! Natuurlijk hebben zij geen hectares tot hun beschikking, maar van de ruimte die ze hebben, maken ze een paradijsje.

De tuinen zijn bijna allemaal vanaf de straat te bekijken.
Meer info volgt nog. 

Vestingtuin Jan Schomaker Vestingtuin Jan Schomaker

Extra activiteiten: rondleidingen

De gidsen van het Groninger landschap verzorgen een aantal rondleidingen op de Natte Horizon, het natuurgebied rondom Bourtange. Indien mogelijk zal er aandacht zijn voor bijzondere planten in het veld, afhankelijk van wat er op dat moment groeit en bloeit. Behalve de kans om meer te weten te komen over bijzondere planten, komen ook de verhalen over de functie van het moeras als verdedigingsstrategie en legenden uit de omgeving voorbij.
Dat belooft een interessante wandeling te worden!

Waar: start Museum Terra Mora in Vesting Bourtange
Wanneer: zaterdag 16 juni  en dinsdag 19 juni
Tijd: Beide dagen om 10.30 uur en om 13.00 uur
Begeleiding : Wandelgidsen van het Groninger Landschap
Kosten: Geen kosten
Duur van de wandeling: ongeveer 3/4 uur tot 1 uur
Aanbevolen: goede wandelschoenen en i.v.m. struiken en mogelijk teken liefst bedekte benen.
Opgave: vooraf per e-mail (niet telefonisch) bij Charlotte Jansen, charlotte_jansen@wxs.nl Graag opgeven welke datum en welke tijd u/je wilt deelnemen en een contactadres doorgeven.

Praktische informatie

Vestingtuinen Bourtange
Op meerdere locaties binnen de vestingwallen

Navigatieadres:
W. Lodewijkstraat 33
9545 PA Bourtange

website: bourtange.nl

ARTISTIEK PROGRAMMA

Agnes Spruit

Expositie ’Rondedans met Moeder Aarde’ - Agnes Spruit 
In museum het Kruithuis is de viltexpositie ’Rondedans met Moeder Aarde’ van Agnes Spruit te zien. De expositie is een natuurgebied op zichzelf. Het prachtige beeld van handgemaakt vilt en natuurlijke materialen staat te midden van vele andere natuurlijk vormgegeven werken en een intens bewogen gedicht over de natuur. Het is beslist de moeite waard om een kleine wandeling in het Kruithuis te maken.

Gratis toegang met voucher uit het programmaboekje WWR.

Deze expositie was het uitgangspunt voor de workshop vilten en gedichten maken, met leerlingen van groep 5 t/m 8, waarvan de resultaten te zien zijn in de schaapskooi in natuurgebied Ter Borg - Sellingen.

Zie pagina Kinderexpositie Cittaslow

Schoolkinderen schrijven een boodschap aan Moeder Aarde Schoolkinderen schrijven een boodschap aan Moeder Aarde

Museum Terra Mora

Presentatie workshop ’Struinen in Bourtange’ (thema landschap) IVN 

De vesting Bourtange is bij velen bekend als een stadje met een roemrucht verleden, maar minder bekend is de vredige natuur achter de vesting, waar door verschraling bijzondere planten te zien zijn. Samen met de kindergidsen van het Groninger Landschap heeft groep 7/8 dit voormalig moeras bezocht en hier gedichten en tekeningen over gemaakt die te zien zijn in museum Terra Mora.

In dit museum heeft het Groninger Landschap een mooie presentatie over dit gebied gemaakt. Op de rug van een gans kun je over het gebied vliegen! Ook is de historische functie van het moeras als verdedigingsgebied te beleven.

Gratis toegang met voucher uit het programmaboekje WWR.

Natte horizon Bourtange tijdens nagespeelde veldslag Natte horizon Bourtange tijdens nagespeelde veldslag

Deel deze pagina